Sairaudet

Kun suoli tulehtuu - Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa tarkoittaa suomeksi haavaista paksusuolen tulehdusta (koliitti), joka on nimensä mukaisesti krooninen paksusuolen limakalvoon rajoittuva sairaus. Sen syytä ei toistaiseksi tunneta.

27.5.2008 Terve.fi

Colitis ulcerosa tarkoittaa suomeksi haavaista paksusuolen tulehdusta (koliitti), joka on nimensä mukaisesti krooninen paksusuolen limakalvoon rajoittuva sairaus, jonka syytä toistaiseksi ei tunneta. On esitetty, että erilaiset ympäristötekijät (kaupunkiasuminen, asuminen teollisuusmaassa pohjoisella maapallon puoliskolla, länsimainen ruokavalio, ympäristömyrkyt) voisivat olla mukana sairauden synnyssä, mutta mitään varmaa sellaista tekijää ei ole voitu osoittaa tieteellisesti. Psyykkiset tekijät voivat pahentaa oireita, mutta itse taudin syntyyn niiden osuutta ei ole voitu varmistaa.

Erilaisia mikrobeja on epäilty taudin aiheuttajiksi, mutta silläkin rintamalla tulokset ovat jääneet laihoiksi. Poikkeavuuksia tautia sairastavien immunologiassa (puolustusjärjestelmässä) ja perimässä on pystytty osoittamaan, mutta nekään yksin eivät selitä taudin syntyä.

Oireet

Tautiin sairastutaan tyypillisesti 20 – 40 vuoden iässä. Sen tyypillisiä oireita ovat krooninen, limainen veriripuli, ja joskus kivuliaat vatsakrampit. Oireet ovat voineet kestää viikoista kuukausiin ennen diagnoosin asettamista. Tulehdusmuutoksia nähdään peräsuolesta aina paksunsuolen alkuun saakka. Jos tauti rajoittunut peräsuoleen, puhutaan proktiitista. Tähystys- tai koepalavastaustenkaan perusteella ei ole aina helppoa erottaa haavaista paksusuolen tulehdusta Crohnin taudista, joka on kuitenkin taudinkulultaan erilainen sairaus. Colitis ulcerosaan kuuluu ajoittaiset pahenemisvaiheet, jolloin lääkitystä joudutaan tehostamaan. Kliinisesti vaikeusasteet jaetaan lievästä vaikeaan. Tautiaktiviteetti vaimenee yleensä vuosien kuluessa.

Hoito

Colitis ulcerosaan on kehitetty useita hyviä lääkkeitä, joiden avulla potilas voi parhaimmillaan jopa “unohtaa” sairautensa ja elää normaalia, täysipainoista elämää ilman eri rajoituksia. Tavallisin lääke on aspirinipohjainen 5-ASA (5-asetosalisyylihappo), joka annostellaan joko tabletteina suun kautta tai peräpuikkoina tai -ruiskeina. Lääke rauhoittaa limakalvon tulehdusta paikallisesti. Kortikosteroideja voidaan em. valmistemuotojen lisäksi antaa vaikeissa tautimuodoissa suoraan laskimonsisäisesti. Kortisoni on 5-ASA:a voimakkaampi tulehduksen estäjä, mutta sillä voi olla pitkäaikaisessa käytössä runsaasti hankaliakin haittavaikutuksia: osteoporoosi, ihon haurastuminen, kaihi, diabetes, Cushingin oireyhtymä. Nämä on otettava huomioon hoidon kestoa suunniteltaessa.

Atsatiopriini on kortikosteroidejakin potentimpi lääke, jota käytetään, kun em. lääkkeillä ei ole saatu toivottua vastetta sairauden hoidossa tai kun potilaan sairaus jää kortikosteroidista riippuvaiseksi ja halutaan välttyä niiden aiheuttamilta sivuvaikutuksilta. Sitä käytettäessä potilaan veriarvoja tulee seurata säännöllisesti lääkkeen mahdollisesti luuydintä ja maksaa lamaavien vaikutusten vuoksi.

Antibiooteilla on merkitystä kuumeisen pahenemisvaiheen hoidossa. Osa potilaista sairastuu niin vakavasti, että joudutaan turvautumaan leikkaukseen, jossa koko paksusuoli poistetaan.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi