Kuinka tärkeää esileikki on?

Kuinka tärkeää esileikki on?
Hyväilyt, suudelmat ja koskettelu sekä niiden myötä lisääntyvä kiihottuminen ovat esileikkiä. Nämä teot tai käyttäytyminen ovat yhtä seksuaalisia kuin yhdyntäkin. Esileikki on halun nostattaja ja tunnelman luoja niin naiselle kuin miehelle.
Julkaistu 17.2.2011

Esileikki on tärkeä osa rakastelua. Sen kautta pari aloittaa yhteisen seksuaalisen nautinnon jakamisen. Esileikin tarkoituksena on toimia kiihottimena, lisätä intohimoa ja halua sekä valmistaa parin kehot yhdyntään.

– Esileikin tarkoitus on virittää parin mieli ja keho ”samalle taajuudelle”. Oksitosiini-nimistä hormonia erittyy naisilla synnytyksen, kosketuksen, hyväilyn ja erityisesti orgasmin aikana. Oksitosiinin sanotaan liittyvän hyvänolon tunteeseen, ja sen sanotaan olevan tärkeä kiintymyshormoni, pari- ja seksuaaliterapeutti Mia Mård kertoo.

Kehojen välityksellä keskustellaan, flirttaillaan, kiusoitellaan, hellitään ja houkutellaan. Esileikin avulla kumppanit oppivat toinen toiseltaan mikä tuntuu hyvältä ja missä kumppanin erogeeniset alueet sijaitsevat.

Esileikki vapauttaa

Kiihottuneina alamme kaivata rakastelua.

– Useimmilla naisilla esileikki valmistaa emättimen vastaanottavaiseksi yhdynnälle. Naisen kostumiseen vaikuttaa hyvinkin paljon se, että hyväilyyn on keskitytty viipyillen. Miehen herkimpien alueiden hyväileminen tuottaa miehelle yhtälailla suurta nautintoa, opastaa seksuaaliterapeutti.

Lisäksi esileikki vapauttaa laukaisten jännitystä.

– Esileikki vahvistaa myös omaa kehonkuvaa, itseluottamusta ja luottamusta kumppaneiden välille. Luottamus taas vahvistaa mahdollisuutta saavuttaa orgasmi, Mård tarkentaa.

Naisten juttu? Ehei!

Moni ajattelee, että nimenomaan naiset arvostavat esileikkiä, kun taas miehille se on välttämätön paha. Joidenkin tutkimusten mukaan miehet tarvitsevat naisia vähemmän intiimiyden kokemusta kokeakseen seksuaalista halua.

Journal of Sexual Medicine -tiedejulkaisun 2008 julkaisemasta tutkimuksesta selviää, että esileikki ei kenties olekaan naisellekaa niin olennainen asia kuin on luultu. Skotlannin ja Prahan yliopistojen tekemässä tutkimuksessa esileikki ei antanut ylimääräistä nautintoa naisen kokemukseen. Nautinnon kannalta olennaisempi oli itse yhdynnän laatu ja kesto.

Kummallekin sukupuolelle esileikki kuitenkin on tärkeä yhdyntään valmistava hetki, jolloin keho ja mieli ehtivät valmistautua seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Opi tuntemaan kumppanin keho

Saamassa tutkimuksesta kävi ilmi, että parit käyttivät esileikkiin keskimäärin reilun vartin ja itse yhdyntään noin reilut 16 minuuttia.

Seksuaaliterapeutti muistuttaa, että esileikissä on monia etuja yhdyntään verrattuna.

– Esileikki on ainoa tie oppia tuntemaan kumppanin kehon mielihyväalueet. Aina ei pitäisi riittää, että kumppani sanoo ”tee näin ja noin”, vaan viipyillen käydä läpi kumppanin keho ja kuunnella kuinka kumppani reagoi hyväilyyn eripuolilla kehoaan, Mård toteaa.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti Mia Mård.

Lue myös:

Kommentoi »