Kauneus ja Terveys

Kuinka pelastaa seksitön liitto?

Kuinka pelastaa seksitön liitto?
Pitkässä liitossa ja parisuhteessa intohimo hiipuu ja seksi alkaa kyllästyttää nopeammin kuin arjen spagettikastike. Voiko suhteen maustaa toisin? Voiko roihu syttyä uudelleen?
Julkaistu: 29.5.2015

Sirpa, 45: "Olin mieheni kanssa 13 vuotta. Saimme lopulta lapsiakin. Kaikkina niinä vuosina meillä oli tosi vähän seksiä. Suhteemme oli pitkään kaverillinen ja toimiva. Puolison kiinnostus alkoholiin sai minut kylmenemään. Halusin silti lapsia. Olin miettinyt eroa, mutta en olisi kestänyt sekä lapsettomuuden että eron tuskaa. Lapset sain hoitaa aika lailla yksin.Kotityötkin alkoivat kaatua päälle. Miestä eivät isän ja miehen velvollisuudet kiinnostaneet. Minusta tuli ankea äiti. Vaadin, että mies kantaisi joskus maitolitrat kotiin, edes minun rahoillani. Kun jäin kiinni pettämisestä, puoliso kiinnostui minusta uudestaan. En halunnut enää jatkaa.”

Kehitä seksielämää 

Kiinnostus seksiin voi huveta pitkässä parisuhteessa molemmilta osapuolilta.

– Vertaan seksiä ruoanlaittoon. Jos syödään aina samanlaista ruokaa, eihän se pidemmän päälle maistu. Jos haluaa gourmetruokaa, sen eteen täytyy nähdä jotakin vaivaa, psykologi Kari Kiianmaa toteaa.

Jos tähtää intohimoiseen seksiin, sitä on Kiianmaan mukaan ryhdyttävä kehittämään kumppanin kanssa määrätietoisesti.

Odotukset ja paineet kasvaneet 

Ennen vanhaan liitossa riitti, että mies ja vaimo hoitivat velvollisuutensa. Nyt odotukset ja paineet parisuhteissa ovat suuret. Ihminen määrittelee oman onnellisuutensa parisuhteen kautta.

Puolisoiden pitäisi tyydyttää kaikki toistensa tarpeet henkisesti ja seksuaalisesti. Seksiltä odotetaan valtavaa intohimoa. Silti arjessa on useimmiten tarjolla velvollisuuksia, uurastusta ja tympääntymistä.

Seksittömään liittoon voi ja saa tyytyä, mutta ainakin se altistaa rinnakkaissuhteille. Tunteita ja seksiä siis haetaan liiton ulkopuolelta.

Ilmaise halut ja tarpeet 

Suhteessa ei voi vuositolkulla selviytyä romanttisten alkuoletusten varassa. Suhde ei pysy samana, koska ihminen muuttuu koko ajan. Koulutus, ystävät ja harrastukset tuovat elämään uutta. Ulkopuoliset vaikutteet muuttavat yksilöä ja suhdetta vähitellen.

– Henkinen kehittyminen johtaa siihen, että yhteiselämä ei enää vastaakaan omia tarpeita ja toiveita. Siksi parisuhteen käsikirjoitus on päivitettävä, Kiianmaa kiteyttää.

Päivitys tapahtuu pitkälti keskustelun kautta: mitä me molemmat haluamme.

Entä suomalaisten suhteiden perusasetelma, naisen vahvuus ja miehen heikkous?

– Haluatko olla jyrä ja dominoiva? Vai käytätkö vahvuutesi siten, että haluat kuunnella myös, mitä muut sanovat? Vahvuuden ei tarvitse tarkoittaa toisten varpaille astumista, Kiianmaa sanoo.

Jääkö miehelle vain tottelijan rooli?

– Ainakin miesten kannattaa ilmaista vahvasti omat halunsa ja tarpeensa.

Kommentoi »