1. Kivun vastustaminen
Kipu aktivoi aikaisemmat muistomme kivun kokemisesta. Vastustamme kipua ja yritämme paeta sitä. Kipukokemus ja nykyhetki sellaisenaan jäävät syrjään. Kun olemme riittävän pitkään vastustaneet kivun tuntemuksia, opimme vastustamaan muitakin tuntemuksia ja tunteita. Elämme päämme sisällä, emme kehossa. Saatamme kadottaa kykymme olla läsnä, rakastaa, olla helliä.
2. Kaupankäyntiä kivusta
Kun mikään vastustamiskeino ei näytä tuovan tulosta, ryhdymme kaupankäyntiin. Haemme apua ja kokeilemme kaikenlaista. Yritämme saada sekä vaikeudet että kivut katoamaan. Kun kipu pienen helpotuksen jälkeen palaa taas takaisin, koemme epäonnistuneemme. Yritämme yhä kovemmin ja patistamme itseämme ja kehoamme epäinhimillisiin suorituksiin.
3. Kivun tiedostaminen
On tärkeätä tarkastella kivun kokemusta sellaisenaan. Kohdata omat kivut ja oma keho tietoisesti. Saatamme huomata, että kivun tunteet itse asiassa muuttuvat jatkuvasti. Kaikki tuntemukset eivät olekaan välttämättä epämiellyttäviä. Samalla tulemme tietoiseksi tavanomaisista tavoistamme reagoida kipuun.
4. Tavoitteiden sovittaminen todellisuuteen
Asetamme mielellämme tavoitteita niin, että ne olisivat meille haasteellisia ”terveinäkin”. Vaikka tuntisimme voimakkaitakin kipuja, haluamme osoittaa itsellemme ja muille, että voimme tehdä kaikkea niin kuin ennenkin. Tärkeätä on oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja sydäntä sovittaen tavoitteet omien fyysisten rajoitusten mukaisesti.
5. Kivun hyväksyminen
Tietoinen kivun kohtaaminen auttaa hyväksymään, että keho on vahingoittunut ja kipu on mahdollisesti pysyvä seuralainen. Kivusta ei tarvitse pitää, mutta voimia ei kannata käyttää myöskään vastaan taistelemiseen. Tavoitteena on hankkia hyvää oloa ja ylläpitää nykyistä terveyttä, ei yrittää väkisin päästä eroon kivuista.
6. Sairaudesta eheyteen
Jos olet vammautunut vakavasti, et voi parantaa vakavia vammoja tai sairauksia tahdonvoimalla. Voit kuitenkin muuttaa suhdettasi tilanteeseen sekä löytää rauhan kehossasi ja mielessäsi. Kun uskallat kohdata omat kipusi ja vammasi esimerkiksi terapiassa tai valmennuksessa, alat nähdä itsesi ja ongelmasi eri näkökulmasta.
Kun kohtaat omat kipusi ja pääset irti niistä hetkeksi, opit muodostamaan uudenlaisen tavan hyväksyä omat ongelmat ja kärsimyksen. Näet itsesi ja ongelmasi sairauden sijasta eheyden perspektiivistä ja vähitellen opit hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet kipuineen päivineen.
Kirjoittaja on FM, LCF Life Coach ja NLP Master Practitioner. Voit tutustua häneen lisää täällä!
Lue myös: