Terve.fi

Kosmetiikkateollisuus vähättelee huulipunasta löytynyttä terveyshaittaa

Kosmetiikkateollisuus vähättelee huulipunasta löytynyttä terveyshaittaa

Mainos

Professori Isaac Pessahin tutkimusryhmä testasi huulipunista ja hammastahnoista löytyvää triklosaania hiirillä. 20 minuuttia sen jälkeen, kun hiiret olivat altistuneet triklosaanille, tutkimusryhmä havaitsi hiirien sydäntoiminnan vähenneen neljäsosalla.  Pessah sanoo olemassa olevan vahvaa näyttöä siitä, että triklosaani voisi aiheuttaa sydänongelmia myös ihmisillä. Pessahin tutkimusryhmän mukaan sama kemikaali voi vähentää merkittävästi myös lihasvoimaa.

Aiemmin tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että triklosaani voi aiheuttaa kilpirauhas- ja hedelmällisyysongelmia. Triklosaani voi myös nostaa naisten mieshormonitasoja ja aiheuttaa aknea, painonnousua, karvankasvua, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Lisäksi triklosaanin on epäilty voivan tehdä bakteereista vastustuskykyisiä antibiooteille.

Triklosaani on tutkittavana Yhdysvaltain ympäristonsuojeluvirastossa (EPA). Daily Mailin mukaan virastossa pelätään kemikaalin olevan myös ihmiselle vaarallista. Euroopan komission toteaa triklosaanin olevan laillinen kemikaali, mutta kertovat sen käytön olevan kuitenkin arvioitavana.

Brittiläinen kosmetiikkavalmistajien yhdistys (CTPA) sen sijaan on hylännyt uusimman tutkimuksen merkityksettömänä, sillä tutkimus oli toteutettu hiirillä, ei ihmisillä. Yhdistys perustelee väitettä myös sillä, että kokeissa käytetyt triklosaanimäärät olivat suurempia, kuin mitä kosmetiikkatuotteissa on luvallista käyttää.

Aiemmat löydöt yhdistetty suurempaan rintasyöpäriskiin

Aiemmin tutkijat ovat kertoneet olevansa huolissaan kosmetiikassa esiintyvistä muista kemikaaleista: parabeeneistä, metakrylaateista, lyijystä ja kadmiumista.

Nämä kosmetiikasta löydetyt kemikaalit voivat johtaa tutkijoiden mukaan esimerkiksi lihasongelmiin, hormonihäiriöihin ja raskasmetallien aiheuttamiin myrkytystiloihin, jotka voivat aiheuttaa allergioita ja jopa nivelreumaa.

Useista huulipunista löytyvien parabeenien on todettu vaikuttavan naishormonien tapaan ja häiritsevän naisten kuukautiskiertoa. Philippa Darbren tutkimusryhmä Readingin yliopistosta on todennut yhteyden parabeenien ja kasvavan rintasyöpäriskin välillä.

Lyijy huolenaiheena jo pidempään

Myös huulipunan sisältämä lyijy on herättänyt huolta. Valmistajat eivät lisää lyijyä huulipuniin, mutta sitä esiintyy mineraaleissa, joita käytetään kirkkaan värin aikaansaamiseksi.

Kosmetiikan turvallisuudesta vastaava asiantuntija Pat Thomas suositteleekin naisia kiinnittämään huomiota paitsi huulipunan käyttömääriin myös värin valintaan, sillä lyijymäärä riippuu huulipunan väristä.

- Kaikissa huulipunissa on lyijyä jonkin verran, mutta eniten lyijyä on intensiivisen värisissä punissa, jotka kestävät pitkän aikaa, Thomas sanoo.

Lähde:

Daily Mail

Kommentoi aihetta:

Miten kemikaalilöydökset vaikuttavat huulipunan käyttöösi?

Julkaistu: 23.8.2012