Terve.fi

Korvavaikulla on tärkeä tehtävä – torjuu tulehduksia ja likaa

Korvavaikulla on tärkeä tehtävä – torjuu tulehduksia ja likaa
Korvavaikku voi kuulostaa ikävältä asialta, mutta todellisuudessa sillä on tärkeä rooli korvien terveydessä.
Julkaistu 1.7.2016

Korvavaikku kuulostaa ällöttävältä, mutta sitä löytyy kaikkien korvista. Se on luonnollisesti korviin kerääntyvää tahmeaa ainetta, joka auttaa puhdistamaan, suojaamaan ja voitelemaan korvia, kertoo Every Day Health.

Uloimmista korvakäytävistämme löytyvät vaharauhaset, joissa korvavaikku syntyy. Vaikku on 20–50-prosenttisesti rasvaa, ja se peittää korvakäytäviä kosteuttaakseen niitä, torjuakseen tulehduksia ja pitääkseen pölyn, lian ja muut jäänteet pois korvista. Useimmilla ihmisillä vaikkua on riittävästi, mutta jos sitä on liian vähän, saattaa ihminen kärsiä kuivista ja kutiavista korvista, jotka tulehtuvat normaalia helpommin.

Liiasta vaikusta oireita

Kun korvavaikku on hoitanut tehtävänsä, se päätyy lopulta korvakäytävästä korvan aukkoon, kuivuu ja putoaa pois. Joillakin ihmisillä on enemmän korvavaikkua kuin toisilla, mutta tähän ei ole löydetty vielä tieteellistä selitystä.

Joissain tapauksissa korvavaikkua pääsee kerääntymään korvakäytäviin liikaa, mikä voi aiheuttaa seuraavia oireita:

Unohda vanupuikot

Monet ihmiset poistavat ylimääräistä korvavaikkua esimerkiksi vanupuikoilla, mutta väärin tehtynä tällainen menetelmä voi itse asiassa työntää vahan syvemmälle korvaan, mikä vaurioittaa tärykalvoa tai ärsyttää korvakäytävää. Pahimmillaan tärykalvo voi jopa puhjeta.

Turvallinen tapa poistaa korvavaikku on puhdistaa ulkokorvat kostealla pyyhkeellä ja välttää työntämästä mitään korvakäytävään.

Kommentoi »