Terveys

Korvavaikku - muutama vinkki kotihoitoon

Korvavahan eli vaikun määrä vaihtelee jokaisella. Vaikku on korvakäytävän luonnollinen puhdistaja ja sillä on havaittu olevan antibakteerisia ja sienen kasvua ehkäiseviä ominaisuuksia. Liika vaikku kuitenkin voi aiheuttaa tulehduksia ja kipua.

16.6.2014 Terve.fi

Korvavahan eli vaikun määrä vaihtelee jokaisella. Vaikku on korvakäytävän luonnollinen puhdistaja ja sillä on havaittu olevan antibakteerisia ja sienen kasvua ehkäiseviä ominaisuuksia. Liika vaikku kuitenkin voi aiheuttaa tulehduksia ja kipua. WebMD antaakin seuraavaksi muutaman vinkin korvavaikun poistamiseen kotikonstein.

1. Pehmitä vaikku

Tiputa pari tippaa ruumiinlämpöistä mineraaliöljyä korvaasi kahdesti päivässä viiden päivän ajan. Muista lämmittää öljy, sillä kylmä liuos vai aiheuttaa särkyä ja huimausta.

2. Suihku

Kun vaikku on lämmennyt, poista se lämpimällä suihkulla. Yleensä pelkkä lämmin suihku auttaa poistamaan pehmenneen vaikun. Suuntaa lämmin suihku korvaasi ja kallista korvaasi lattiaa kohti, jolloin vaikun pitäisi tulla veden kanssa ulos. Kuivaa korva pyyhkeen sijaan vaikkapa hiustenkuivaajalla. Muista pitää kuivain ainakin 10 sentin päässä korvasta ja säädä ilman lämpötila sopivaksi.

3. Apua apteekista

Jos öljytemppu ei toimi, apteekista saa apua. Reseptivapaita vaikunpoistajia on markkinoilla monia ja ne yleensä tehoavat ongelmaan.

Älä tee näin vaikkua puhdistaessasi:

  • Älä käytä vanupuikkoja tai omia patentteja korvan puhdistukseen. Ne voivat siirtää vaikkua kauemmaksi korvakäytävään ja pahentaa tilannetta.
  • Älä käytä korvakynttilöitä, sillä niiden tehosta ei edelleenkään ole varmaa näyttöä.

Lähde: WebMd.com

Lue lisää:

Korvavahatulppa-potilasohje – Milloin lääkäriin?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi