Terve.fi

Kondomi on ainoa suoja seksitaudeilta

Kondomi on ainoa suoja seksitaudeilta
Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja.
Julkaistu 14.5.2013

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja. Yleisimpiä seksitauteja ovat klamydia, tippuri, herpes, HIV, kuppa sekä kondylooma.

Sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa, ja tartuntaan tarvitaan aina seksikontakti. Seksitaudit eivät siis tartu jokapäiväisessä kanssakäymisessä ihmisten välillä, eivät myöskään porealtaasta, saunan lauteilta, wc:stä tai muista yleisistä tiloista tai ruokailuvälineistä.

Kuten tunnettua, HIV voi tarttua myös veren välityksellä, eli käytetyistä neuloista tai ruiskuista.

Oireet johtavat harvoin diagnoosiin

Mikä tahansa sukupuolitauti voi olla aluksi oireeton, joskus jopa viikkojen tai kuukausien ajan.

Tyypillisiä seksitaudin oireita miehellä ovat kirvely virtsatessa, märkävuoto virtsaputkesta ja haavaumat limakalvolla. Naisilla oireina voi olla alamahakipu tai lantion alueen kipu, ylimääräinen välivuoto, poikkeava valkovuoto tai virtsan kirvely.

Joskus naisilla epämääräisten oireiden takana on pelkkä hiivatulehdus, joka ei ole seksitauti, vaan yleinen naisten vaiva.

Valitettavan usein sukupuolitaudit eivät anna mitään oireita. Seksitaudit voivat hoitamattomina aiheuttaa erilaisia jälkiseurauksia, esimerkiksi hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta.

”Kaikki testit” -testiä ei ole

Testi on ainoa tapa saada selville, onko mahdollisesti saanut tartunnan vai ei. Toisinaan vastaanotolle tulee potilas, joka pyytää ottamaan ”kaikki testit”. Tällaista pakettia ei kuitenkaan ole olemassa.

Käytännössä tilanne etenee niin, että kunkin seksitaudin mahdollisuus punnitaan, ja lopulta otetaan tarvittavat testit. Melko usein klamydia-testi riittää.

Jotkut taudit voidaan todeta vasta oireiden ilmaannuttua. Tällaisia ovat kondylooma ja herpes. Näitä ei siis voi tutkia ennakkoon heti riskitilanteen jälkeen. Herpes ja kondylooma voivat myös olla piileviä, jolloin henkilö ei edes tiedä saaneensa tartuntaa. Jos tällöin on yhdynnässä, herpeksen tai kondylooman voi tartuttaa toiselle tietämättään.

Kun seksitauti on todettu, tartuntaketjun katkaisemiseksi on välttämätöntä ilmoittaa todetusta taudista kaikille yhdyntäkumppaneille. Näin ketju saadaan katkaistua ja mahdolliset kumppanit saavat asianmukaista hoitoa.

Miten sukupuolitaudit hoidetaan?

Klamydia, tippuri ja kuppa ovat bakteeritauteja ja siten parannettavissa varsin yksinkertaisesti antibioottikuurilla.

Virustauteihin kuten herpekseen, kondyloomaan ja HIV-infektioon ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Kun viruksen on kerran saanut, siitä ei pääse lopullisesti koskaan eroon.

Herpeksen oireita voidaan kuitenkin tehokkaasti lievittää ja taudin kestoa lyhentää lääkityksellä. Silti herpes jää piilemään elimistöön, ja voi uusiutua ns. sekundääri-infektiona milloin vain. Uusiutumista voidaan estää estolääkityksellä. Ulkoisiin kondyloomiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, esimerkiksi lääkevoiteita.

Ainoa varma keino välttää seksitauteja on pidättäytyminen seksistä kokonaan. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta. Kondomia käyttämällä ei myöskään tule suunnittelemattomia raskauksia.

Faktaa seksitaudeista

  • Seksitauteja ovat klamydia, tippuri, kuppa, herpes, HIV sekä kondylooma
  • Tartuntaan tarvitaan aina seksikontakti
  • Usein sukupuolitaudit eivät anna mitään oireita
  • Seksitaudit voivat hoitamattomina aiheuttaa jälkiseurauksia, kuten lapsettomuutta
  • Tartuntaketjun katkaisemiseksi on ilmoitettava taudista kaikille kumppaneille
  • Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta

Kommentoi »