Terve.fi

Koirasta apua autistiselle lapselle

Koirasta apua autistiselle lapselle
Koirilla voi olla tärkeä rooli erityistä huomiota tarvitsevien lasten elämässä. Lue lisää.
Julkaistu 21.10.2010

Vanhan sanonnan mukaan koira on ihmisen paras ystävä. Uusi tutkimus osoittaa, että koirilla voi olla tärkeä rooli erityistä huomiota tarvitsevien lasten elämässä. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan erityisesti koulutetut palveluskoirat voivat auttaa vähentämään ahdistusta ja vahvistamaan sosiaalisia taitoja autismia sairastavilla lapsilla. Tutkijat havaitsivat, että koirilla on selvä vaikutus lasten stressihormonitasoihin, kertoo Sciencedaily.com -sivusto.

Tulokset voivat tarjota suhteellisen yksinkertaisen ratkaisun, jolla voidaan auttaa autistisia lapsia ja heidän perheitään selviämään tämän haastavan kehityshäiriön kanssa.

Kortisoli paljastaa stressin määrän

Stressitasoja tarkkaillakseen tutkijat mittasivat autististen lasten syljessä olevan kortisolin määrän. Kortisoli on hormoni, jota keho tuottaa vastauksena stressiin. Kortisolitaso on korkeimmillaan puoli tuntia heräämisen jälkeen ja se vähenee päivän kuluessa. Sen määrän mittaaminen syljestä on helppoa.

Tutkijat mittasivat kortisolin määrän 42 autistiselta lapselta, kun he olivat olleet hereillä noin puoli tuntia. Tutkijoiden mukaan tämä arvo on hyvin hyödyllinen, ja he käyttivät sitä määritelläkseen, kuinka palveluskoirat vaikuttivat lasten stressitasoihin. Stressitaso tarkistettiin kolmessa eri koetilanteessa, ennen ja jälkeen koirien ja perheiden tapaamista sekä sen jälkeen, kun koira oli viety pois.

Kortisoli ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa

Kokeen aikana vanhempia pyydettiin täyttämään kysely, jossa selvitettiin heidän lastensa käyttäytymistä ennen koiran saapumista, sen läsnäolon aikana sekä se poistumisen jälkeen. Vanhemmat laskivat keskiväärin 33 ongelmallista käyttäytymistä ennen koiran tapaamista, mutta luku laski 25:een koiran eläessä perheen kanssa.

Tutkijat kertovat, että palveluskoirien ja autististen lasten yhteistyö on kiinnittänyt huomiota kasvavassa määrin viime vuosikymmenten aikana, mutta tähän mennessä yhteistyön psykologisista vaikutuksista ei ole tehty tutkimusta. Tutkijat uskovat, että heidän tutkimuksestaan on hyötyä autististen lasten hoidossa tulevaisuudessa.

Lue myös:

Kommentoi »