Terve.fi

Autismiriski suurenee vanhempien iän myötä

Autismiriski suurenee vanhempien iän myötä
Autismi: Yli 35-vuotiaana synnyttävät naiset saavat autistisia lapsia kolmanneksen todennäköisemmin kuin nuorempana raskaaksi tulevat.
Julkaistu: 28.11.2008

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yli 35-vuotiaana synnyttävät naiset saavat autistisia lapsia kolmanneksen todennäköisemmin kuin nuorempana raskaaksi tulevat. Riski on suurentunut myös kun lapsen isä on yli 40-vuotias.

Autismin ja vanhempien iän yhteys on tunnettu ennenkin, mutta yhdysvaltalaisten tutkimus on tiettävästi suurin aiheesta tehty selvitys. Sitä varten tarkasteltiin yli 250 000:n vuonna 1994 syntyneen vauvan ja heidän vanhempiensa tietoja. 1 200 lapsella oli todettu jokin autismin kirjoon kuuluva häiriö kahdeksan vuoden ikään mennessä.

Analyysissa huomioitiin toisen vanhemman ikä, lasten syntymäjärjestys, äidin koulutustaso ja monia muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja. Yli 35-vuotiaille synnyttäjille syntyi autistinen lapsi kolmanneksen todennäköisemmin kuin 25-29-vuotiaille. Yli 40-vuotiaiden isien lasten autismiriski oli puolestaan 40 % suurempi kuin 25-29-vuotiaiden isien. Riski oli vielä suurempi, nuorempiin nähden kolminkertainen, jos kummatkin vanhemmat olivat iäkkäitä.

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan autistisia lapsia syntyy iäkkäille vanhemmille tavallista enemmän. Käytännössä vanhempien ikään liittyvä riski ei kuitenkaan ole kovin suuri, sillä autismi todetaan noin 2-20 lapsella kymmenestätuhannesta.

Autismi on keskushermoston kehityshäiriö, joka näkyy mm. sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaatiokykyjen puutteina. Autistisen lapsen on esimerkiksi vaikea tulkita toisten ilmeitä ja eleitä ja niillä välitettäviä tunteita. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu myös Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö ja laaja-alainen kehityshäiriö.

Autismin kirjoon lukeutuva häiriö on noin 50 000 suomalaisella. Autismi on todettu noin 10 000:lla.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2008;168:1268-1276

Lue myös:

Kommentoi »