Terve.fi

Kilpirauhashormoni: laihduttaa nopeasti, mutta tuskin pysyvästi

Kilpirauhashormoni: laihduttaa nopeasti, mutta tuskin pysyvästi
Kilpirauhanen sijaitsee ihon alla aivan Aataminomenan alapuolella. Kilpirauhanen on kooltaan noin viiden sentin kokoinen. Lue lisää kilpirauhashormonista.
Julkaistu: 7.1.2008

Ruokahalun kasvaminen ja muut vaikutukset vaarantavat pitkäaikaisen painonhallinnan.

Lääkehoidossa halutaan yleensä välttää haittavaikutuksia, mutta näin ei aina ole kilpirauhashormonin kohdalla. Houkutus käyttää sitä yli elimistön fysiologisen tarpeen on suuri, koska se laihduttaa nopeasti. Itse asiassa lääkärit määräsivät aikaisemmin kilpirauhaslääkitystä laihdutustarkoituksessa jopa potilaille, joiden kilpirauhashormonin eritys oli normaali.

Kaikkien nopeasti laihduttavien menetelmien tavoin kilpirauhashormonikin on jänis eikä lopuksi voittava kilpikonna. Pitkällä tähtäimellä paino tulee todennäköisesti takaisin. Liiallinen kilpirauhashormoni sitä paitsi aiheuttaa ongelmia, joita kukaan ei halua. Tällaisia ovat mm. monenlaiset sydänongelmat sekä lihas- ja luukudoksen kato.

Aineenvaihdunnan kapellimestari

Kilpirauhanen sijaitsee ihon alla aivan Aataminomenan alapuolella. Se on kooltaan noin viiden sentin kokoinen. Sen kaksi lohkoa ovat keskeltä yhteydessä toisiinsa, joten se muistuttaa hieman rusettia.

Vaikka kilpirauhanen näyttää melko vaatimattomalta, sitä pidetään ansaitusti aineenvaihdunnan kapellimestarina. Jos se tuottaa liikaa hormonia, aineenvaihdunta voi kiihtyä liikaa. Yliaktiivisesta kilpirauhasesta kärsivät potilaat laihtuvat usein, mutta samalla heidän ruokahalunsa kasvaa, joten lopputuloksena voikin olla painonnousu. Kilpirauhashormonin liikaeritys aiheuttaa paljon muitakin vakavia tai ainakin epämiellyttäviä oireita, kuten ahdistuneisuutta, ripulia, uupumusta, lämmönsietokyvyn heikkenemistä ja käsien vapinaa.

Kun kilpirauhanen toimii vajavaisesti, aineenvaihdunta hidastuu. Oireina ilmenee masennusta, ihon kuivumista, väsymystä, kylmänsiedon alentumista ja painonnousua (1,5 – 5 kilogrammaa). Hyvin vajaatoimintaistakaan kilpirauhasta ei silti voi syyttää yli 5 kilon painonnoususta, koska liian vähäinen kilpirauhashormonin eritys vähentää samalla ruokahalua.

Kilpirauhasen eritys

Kilpirauhanen erittää kahta hormonia, ensisijaisesti tyroksiinia (T4) ja hieman trijodityroniinia (T3). Potilailla, jotka kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta, päätavoitteena on korjata vajavaisesti toimivan kilpirauhasen aikaansaama T4-vajaus. Lääkärit määräävät usein levotyroksiininatriumia, joka on tämän hormonin synteettinen muoto. Jos verikokeen perusteella näyttää siltä, että toisen säätelyhormonin, tyreotropiinin (TSH) taso on normaali, hormonia ei ole syytä määrätä tai annostusta nostaa.

Lääkärit ovat kuitenkin erimielisiä siitä, mikä olisi TSH:n normaali taso. Niinpä jotkut lääkärit hoitavatkin potilaita, joita toiset eivät hoitaisi. Myös hoito vaihtelee lääkäristä toiseen. Jotkut lääkärit määräävät tyroksiinia ja trijodityroniinia tai Liotrixiä, jossa molemmat hormonit on yhdistetty samaan valmisteeseen. Yhdistämällä T4 ja T3 ei kuitenkaan ole saatu yhtään parempia tuloksia kuin pelkkää T4:ää käyttämällä.

Kaunis kuin perhonen, mutta pistää kuin mehiläinen

Vuonna 1980 Muhammed Ali käytti kilpirauhashormonia valmistautuessaan mestaruusotteluunsa Larry Holmesia vastaan. New York Times -lehden mukaan hänellä oli virheellisesti diagnosoitu kilpirauhasongelma ja kaiken lisäksi hän lisäsi annostusta. Nyrkkeilykehässä hän vaikutti poissaolevalta ja hävisikin tämän uransa toiseksi viimeisen ottelun.

Vuotta myöhemmin Muhammed Ali kertoi lehdelle idean kilpirauhashormonilääkityksestä olleen huono. Hän kertoi painaneensa aluksi 115 kiloa, mutta ennen ottelua vain 98 kiloa. Paino yksinkertaisesti laski liikaa. Ihmiset kehuivat, kuinka hyvältä hän näytti, mutta omasta mielestään hän oli liian heikko eikä tuntenut tanssivansa entiseen malliin. Hän oli omasta mielestään pökerryksissä ja kuin unessa.

Ei suositella laihdutuslääkkeeksi

Levotyroksiininatriumin käyttäjiä varoitetaan vakavasti käyttämästä sitä laihdutuslääkkeenä, mutta tätä tapahtuu joka tapauksessa. Joissakin tapauksissa lääkärit ovat määränneet sitä tyynnytelläkseen ylipainoisia potilaitaan, jotka syyttävät kilpirauhashormonitasoaan lihavuudestaan, vaikka taso olisikin verikokeiden mukaan normaali. Toisissa tapauksissa potilaan kilpirauhashormonitaso saattaa olla lähellä viitearvojen alarajaa, jolloin houkutus hormonin käyttöön myös laihtumistarkoituksessa kasvaa.

Epäilemättä kilpirauhashormonihoito aiheuttaa laihtumista, mutta aiheesta on tehty yllättävän vähän pitkäaikaisia tutkimuksia. Toisaalta tietämys kilpirauhasen toiminnasta ja aineenvaihdunnasta ei mitenkään viittaa siihen, että pitkäaikainen kilpirauhashormonilääkitys voisi pitää painon kurissa. Tätä mieltä on Jeffrey R. Garber, joka on bostonilaisen Harvard Vanguard Medical Associates-lääkäriryhmän endokrinologi ja apulaisprofessori Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Hormonin käyttö saattaa kiihdyttää aineenvaihduntaa, mutta ruokahalun lisääntyminen mitätöi Jeffrey Garberin mukaan tämän vaikutuksen. Myös unen laadun huononeminen voi haudata toiveet laihtumisesta. Hänen mukaansa tietyssä ruokavaliossa pysyminen saattaa olla kilpirauhaslääkitystä käytettäessä entistäkin vaikeampaa, koska hormonin ylimäärä voi häiritä unen arkkitehtuuria. Kilpirauhaslääkityksen takia monet potilaat ovat ahdistuneita, ja ahdistus voi puolestaan johtaa ylensyöntiin. Jos potilas harrastaa liikuntaa, kilpirauhashormonin ylimäärä voi saada hänet väsymään tavallista herkemmin ja aiheuttaa sydänongelmia.

Copyright © 2007 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lisätietoa:

6 kommenttia