Terve.fi

Kilpirauhasen lievät toimintahäiriöt yhteydessä sydänriskeihin

Kilpirauhasen lievät toimintahäiriöt yhteydessä sydänriskeihin
Julkaistu: 7.5.2012

Tiedot ilmenevät kahdesta Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, joista toisessa selvitettiin lievän liikatoiminnan yhteyksiä sydänriskeihin ja toisessa levotyroksiini-kilpirauhaslääkkeen vaikutusta lievää vajaatoimintaa potevien sydänriskeihin.

Tulokset osoittivat kilpirauhasen lievän liikatoiminnan liittyvän suurentuneeseen riskiin sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön, sydän- ja verisuonitautien muihin oireisiin sekä riskiin kuolla niihin tai muihin sairauksiin. Yhteys ei selittynyt osallistujien sukupuolella, iällä, sydäntautien riskitekijöillä eikä aikaisemmilla sydän- ja verisuonioireilla.

Toisessa tutkimuksessa levotyroksiinia lievään kilpirauhasen vajaatoimintaan saaneiden potilaiden havaittiin sairastuvan sydänoireisiin selvästi harvemmin kuin lääkitsemättömien. Keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana neljä sadasta lääkitystä ja seitsemän sadasta lääkitsemättömästä sairastui iskeemiseen sydänoireeseen. Tämä havaittiin kuitenkin vain alle 70-vuotiailla potilailla. Sitä vanhempien riskeihin levotyroksiini ei vaikuttanut.

Kilpirauhasen lievä liika- tai vajaatoiminta on aiemminkin yhdistetty sydänriskeihin, mutta tulokset ovat vaihdelleet tutkimuksesta toiseen. Nyt julkaistut tulokset eivät nekään sano asiasta viimeistä sanaa. Siihen tarvitaan suuria satunnaistettuja ja lumekontrolloituja tutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2012

Lue lisää:

Kommentoi »