Sairaudet

Kilpirauhasen lievä vajaatoiminta altistaa sydänoireille

4.10.2010 Terve.fi

Lievä vajaatoiminta on aiemminkin yhdistetty sydänriskeihin. Mahdollisesti yhteys johtuu aineenvaihdunnan ja verisuoniston haitallisista muutoksista, joita lievään vajaatoimintaan voi kuulua. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä.

Tutkimuksessa yhdistettiin 11 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat yli 55 000 henkilön tiedoista.  Lievänä vajaatoimintana pidettiin 4,5-19,9 mIU/l:n tyrotropiinipitoisuutta henkilöllä, jonka tyroksiinihormonin pitoisuus on normaali. Tämän määritelmän mukainen lievä vajaatoiminta todettiin noin kuudella prosentilla osallistujista.

Seurantojen kuluessa yhteensä 4 500 osallistujaa sai jonkin sepelvaltimotautioireen ja 9 700 kuoli. Kuolemista 2 200 johtui sydäntaudeista.

Analyysissa paljastui, että riski kärsiä sepelvaltimotaudin oireista oli lähes kaksinkertainen henkilöillä, joiden TSH-pitoisuus oli 10-19,9 mIU/l. Sydänoireista johtuvat kuolemat olivat heillä noin 60 % yleisempiä kuin osallistujilla, joiden TSH oli normaali. Myös 7-9,9 mIU/l:n TSH-pitoisuus liittyi sepelvaltimotautikuolleisuuteen.

Tutkijat huomauttavat, ettei tulosten perusteella voi päätellä pienentäisikö tyroksiinihormonihoito lievää vajaatoimintaa potevien sydänriskejä. Sen selvittäminen on uusien tutkimusten tehtävä.

Varsinainen kilpirauhashormonin puute, jota potee noin yksi suomalainen sadasta, hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa mm. painon nousua, ihon kuivumista, väsymystä ja sydämen sykkeen hidastumista. Myös turvotus on yleistä. Vaikea vajaatoiminta voi myös aiheuttaa mielialan ja muistin häiriöitä. Vajaatoiminta todetaan verikokeella. Hoitona on tyroksiinihormoni, joka nautitaan tabletteina.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2010

Copyright Duodecim 2010

Lue lisää:

Kilpirauhanen voi oireilla piilevästi

Muistin ja älyllisten toimintojen heikkeneminen yhteydessä kilpirauhasen liikatoimintaan

Kilpirauhasen vajaatoiminta harvinaisempi tupakoivilla

Kilpirauhasen lieväkin liikatoiminta saa sydämen värisemään

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi