Sairaudet

Kilpirauhasen lieväkin liikatoiminta saa sydämen värisemään

24.5.2007 Terve.fi

Kilpirauhasen lievässä liikatoiminnassa aivolisäkkeen erittämän kilpirauhasta piiskaavan tyreotropiinihormonin pitoisuus on viitearvojen alapuolella, mutta kilpirauhasen itse erittämän tyroksiinihormonin pitoisuus pysyttelee vielä viitearvojen ylärajan tuntumassa.

Kilpirauhashormonit säätelevät elimistön perusaineenvaihduntaa ja kohonneet pitoisuudet saavat elimistön käymään ylikierroksilla. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lievää liikatoimintaa potevien eteisvärinäriski oli hiukan yli kaksinkertainen muihin tutkittaviin verrattuna.

Yhteys on todettu ennenkin, mutta tutkimuksen huomiota herättävä havainto oli se, että eteisvärinän vaara oli suurempi myös niillä, joiden tyreotropiinipitoisuus oli normaali tyroksiinipitoisuuden pysytellessä viitearvojen ylärajan tuntumassa. Ennen kuin kilpirauhashormonien pitoisuuksia aletaan seuloa riskiväestöltä tutkijoiden mielestä on vielä syytä selvittää voiko eteisvärinää ehkäistä lievästi kohonneita kilpirauhasarvoja normalisoimalla.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Archives of Internal Medicine 2007

Copyright Duodecim 2007

Lääkärikirja: Kilpirauhasen liikatoiminta

Lääkärikirja: Eteisvärinä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi