Terve.fi

Kilpirauhasen lieväkin liikatoiminta saa sydämen värisemään

Kilpirauhasen lieväkin liikatoiminta saa sydämen värisemään
Julkaistu 24.5.2007

Kilpirauhasen lievässä liikatoiminnassa aivolisäkkeen erittämän kilpirauhasta piiskaavan tyreotropiinihormonin pitoisuus on viitearvojen alapuolella, mutta kilpirauhasen itse erittämän tyroksiinihormonin pitoisuus pysyttelee vielä viitearvojen ylärajan tuntumassa.

Kilpirauhashormonit säätelevät elimistön perusaineenvaihduntaa ja kohonneet pitoisuudet saavat elimistön käymään ylikierroksilla. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lievää liikatoimintaa potevien eteisvärinäriski oli hiukan yli kaksinkertainen muihin tutkittaviin verrattuna.

Yhteys on todettu ennenkin, mutta tutkimuksen huomiota herättävä havainto oli se, että eteisvärinän vaara oli suurempi myös niillä, joiden tyreotropiinipitoisuus oli normaali tyroksiinipitoisuuden pysytellessä viitearvojen ylärajan tuntumassa. Ennen kuin kilpirauhashormonien pitoisuuksia aletaan seuloa riskiväestöltä tutkijoiden mielestä on vielä syytä selvittää voiko eteisvärinää ehkäistä lievästi kohonneita kilpirauhasarvoja normalisoimalla.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2007

Lääkärikirja: Eteisvärinä

Kommentoi »