Terve.fi

Kilpirauhasen autovasta-aineisiin liittyy keskenmenon riski

Kilpirauhasen autovasta-aineisiin liittyy keskenmenon riski
Julkaistu: 23.5.2011
Havainnot perustuvat aiempien tutkimusten yhteisanalyysiin, joka kattoi yhteensä 12 000 terveen naisen tiedot.
Brittien analysoimista 31 tutkimuksesta 28 osoitti autovasta-aineiden liittyvän suurentuneeseen keskenmenojen vaaraan. Riski oli yli kolminkertainen verrattuna naisiin, joiden veressä autovasta-aineita ei ollut.
Ennenaikaisten synnytysten ja kilpirauhasen autovasta-aineiden yhteyttä selvitettiin viidestä tutkimuksesta. Tulosten perusteella riski olisi noin kaksinkertainen.
Kilpirauhasen autovasta-aineet ovat yleisiä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Usein niiden pitoisuus suurenee kilpirauhasen vajaatoiminnan seurauksena, mutta nyt tehdyssä tutkimuksessa kaikki naiset olivat terveitä. Tutkimusten naisista 5-30 prosentilla oli autovasta-aineita veressään.
Tutkijat pitävät mahdollisena, että kilpirauhasen autovasta-aineet kertovat laajemmasta immuunijärjestelmän häiriöstä, joka lisää keskenmenoja ja ennenaikaisuutta. He löysivät myös viitteitä siitä, että autovasta-aineisiin liittyvät riskit saattavat pienentyä kilpirauhaslääkityksen avulla, mutta varmuutta tästä ei ole.
Suomessa noin 10-15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, yleensä ennen 12 raskausviikon loppua. Kromosomipoikkeamat selittävät noin puolet tapauksista, mutta läheskään aina keskenmenolle ei löydy selvää syytä.
Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: BMJ 2011
Copyright Duodecim 2011
Lue myös:
Kommentoi »