Hyvinvointi

Kiitollisuuden voima on vahvempi kuin uskotkaan

Kiitollisuus auttaa käsittelemään haasteita ja parantaa jopa fyysistä terveyttä. Tiesitkö, että oppiessasi kiitollisuuden tuntemista, opit samalla jotakin uutta itsestäsi?

Teksti Paula Heikkilä
Kuvat iStock
22.7.2016

 Kiitollisuudesta kuulee puhuttavan usein varsinkin erilaisissa henkisen hyvinvoinnin koulutuksissa. Kiitollisuudella on paljon voimaa, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään.

– Elämässä on aina jotain, mistä kiittää. Kun kiittää, tulee lisää syitä kiittää, Tuulevi Aschan on todennut.

Kiitollisuus elämänasenteena

Kiitollisuuden tarkoituksena on oppia luottamaan ja suhtautumaan elämään lahjana. Kiitollisuus suuntaa huomiosi onnistumisiin ja myönteisiin asioihin. Se vahvistaa samalla itsetuntoasi.

Mistä voisit olla kiitollinen? Kun pysähdyt pohtimaan, löydät paljon asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja kiitollisuutta. Kun huomaat hyvät asiat lähelläsi, osaat arvostaa sitä, mitä sinulla jo on.

Jo Antiikin kreikkalainen filosofi Demokritos on aikanaan todennut:

– Se on onnellinen, joka ei sure sitä, mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on.

Lue myös: Kiitollisuus tuo pitkää ikää

Miten kiitollisuus toimii?

Kiitollisuuden myötä alat huomata ympärilläsi yhä enemmän hyviä asioita, tapahtumia ja sattumuksia. Kiitollisuus estää sinua pitämästä elämäsi asioita itsestäänselvyyksinä.

Kiitollinen mieli tuo sinulle iloa ja vahvistaa mielenrauhaasi. Tyytyväisyytesi lisääntyy. Kiitollisuuden tuntemisen myötä ihmissuhteesi saavat uudenlaisia sävyjä. Ehkä keskityt kohtaamisiin entistä paremmin.

Myös materian kaipuusi voi hälventyä, kun huomaat olevasi kiitollinen siitä, mitä kaikkea sinulla jo on, mitä olet saavuttanut ja mitkä asiat ovat hyvin juuri nyt. Keskityt kenties enemmän niihin asioihin, joilla on sinulle syvällisempi sisältö.

Asioille syntyy uusi merkitys, kun annat itsellesi mahdollisuuden tuntea kiitollisuutta. Tällöin koet yhä enemmän myönteisiä asioita kaikilla elämänalueilla.

Lue myös: Opettele positiivinen asenne

Voimaa kiitollisuudesta

Kiitollisuuden tunne lisää tasapainoa elämään. Sen kokeminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että elämässäsi ei enää voisi olla hankalia päiviä tai vaikeuksia.

Kiitollisuuden tunne ei siis tarkoita ongelmien lakaisemista maton alle. Kiitollisuus osaltaan auttaa sinua käsittelemään elämän haasteita. Kun olet kiitollinen, sinun on hieman helpompi ottaa elämän eteen tuomat vaikeudet opetuksina. Kiitollisena keskityt enemmän mahdollisuuksiin kuin uhkiin. Sinulla on ”lasi puoliksi täynnä”. Oma asenteesi ratkaisee. Kiitollisella mielellä teet myös parempia valintoja.

Kiitollisuus yhdistetään myös fyysiseen terveyteen. Kiitollisuudella voi olla vaikutuksia unen laatuun. Kiitollisuus laskee stressitasoa. Kiitollisena jaksat mahdollisesti pitää hyvää huolta myös itsestäsi. Siksi kiitollisuuden voimaa kannattaa kokeilla.

Lue myös: Nämä 5 keinoa edistävät mielen ja kehon terveyttä

Opettele tuntemaan kiitollisuutta kiitollisuuspäiväkirjan avulla

Oletko kuullut kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisesta? Se on käyttökelpoinen harjoitus kenelle tahansa, jos haluaa opetella olemaan kiitollinen. Harjoituksen tarkoituksena on herätellä sinua tunnistamaan oman elämäsi ihania asioita. Juuri niitä ihmisiä, asioita ja kokemuksia, joiden kautta elät syvimmin, olet läsnä, pysähdyt, olet kiitollinen ja onnellinen.

Kiitollisuuspäiväkirjaa voit kirjoittaa esimerkiksi kerran viikossa, halutessasi useamminkin. Istahda alas, hengittele syvään muutaman kerran, anna itsellesi lupa vain olla. Tämän jälkeen kirjoita muistiin niitä asioita, joista olet kiitollinen. Mitkä asiat, ketkä ihmiset, mitkä tilanteet saavat sinut hymyilemään? Voit ottaa tavoitteeksi kirjoittaa kolme asiaa, usein kiitollisuuden aiheita löytyy paljon enemmän.

Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa ainakin kuukauden ajan. Mikäli koet sen auttavan sinua, voit jatkaa sitä niin kauan kuin koet tarpeelliseksi. Mitä enemmän otat kiitollisuuden asennetta elämääsi, sitä enemmän saat elämääsi asioita, joista olet kiitollinen. Koet myönteisyyden kehän. Aloita jo tänään. Jokainen matka alkaa yhdestä askeleesta.

Kirjoittaja on kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja LCF Life Coach.

Katso myös nämä:

3 x hyvän olon resepti

Näin hyväksyt itsesi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi