Terve.fi

Keski-ikäiset yö- ja vuorotyöläiset alttiita tulevalle dementialle

Keski-ikäiset yö- ja vuorotyöläiset alttiita tulevalle dementialle
Yötyöt voivat lisätä dementiariskiä myöhemmällä iällä. Lue lisää.

Yötyöt voivat lisätä dementiariskiä myöhemmällä iällä. Asiantuntijat pohtivat, aiheuttaako unen puute päiväsaikaan vahinkoa hermosoluille vai glianestekierron häiriötä aivoissa, koska sisäinen kello ei voi toimia normaalisti.

Vuoro- tai yötöitä tekevillä keski-ikäisillä on korkeampi riski sairastua dementiaan myöhemmässä iässä, SLEEP2017-tapahtumassa esitelty tutkimus kertoo.

Tutkimuksessa oli kaksi koeryhmää. Niistä ensimmäinen oli SALT-koeryhmä, joka koostui 13 283 henkilöstä, jotka olivat syntyneet vuosien 1926 ja 1943 välillä. Koeryhmä vastasi kyselytutkimukseen vuorotyön statuksesta ja kestosta.

Toinen koeryhmä SALT koostui 41 610 henkilöstä, jotka olivat syntyneet vuosien 1900 ja 1958 välillä. Vuosien 1998 ja 2000 heitä haastateltiin puhelimessa työhistoriasta ja yötyön kestosta.

Tutkijat konsultoivat ruotsalaisia kansallisia terveysrekistereitä ja käyttivät Coxin regressiomalleja arvioidakseen sattumanvaraisia tekijöitä: ikää, sukupuolta, sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta.

STR-ryhmässä seuranta-aika oli keskimäärin 41 vuotta. Tutkijat identifioivat ryhmästä 983 dementiatapausta ja SALT-ryhmästä 2 033.

Tutkijat ovat ihmetelleet, mikä mekanismi saa yö- ja vuorotyön aiheuttamaan dementiaa: Onko se unenpuute päiväsaikaan, joka aiheuttaa vahinkoa hermosoluissa vai glianestekierron häiriötä aivoissa, koska sisäinen kello ei voi toimia yötyössä normaalisti.

Nämä löydökset eivät yllätä ja tukevat myös teoriaa siitä, että yövuorot haittaavat sisäistä kelloa, kertoo tutkimuksesta ulkopuolinen sisätautilääkäri Camilo A. Ruiz.

Tutkimuksen vahvuuksia ovat sen suuret koeryhmät ja tutkijoiden tapa arvioida diagnooseja keskitetystä hallintajärjestelmästä, Ruiz lisää.

Lähde: Sleep 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Julkaistu: 27.11.2017
Kommentoi »