Terve.fi

Keskeytetty yhdyntä

2


Keskeytetty yhdyntä

Keskeytetty yhdyntä (coitus interruptus): Keskeytetty yhdyntä ei ole luotettava tapa ehkäistä raskaaksi tulemista. Lue lisää keskeytetystä yhdynnästä.
Teksti Toimitus

Keskeytetty yhdyntä (coitus interruptus) ei varsinaisesti ole ehkäisymenetelmä eikä missään nimessä luotettava keino ehkäistä raskaaksi tulemista. Se perustuu olettamukseen, että siittiöitä ei pääse emättimeen, jos mies kesken yhdynnän tuntiessaan siemensyöksyn lähestyvän vetää siittimensä pois ja antaa siemensyöksyn tulla emättimen ulkopuolelle.

Keskeytetty yhdyntä on erittäin epävarma keino yrittää ehkäistä raskaus. Jo ensimmäisissä siittimen päähän tulevissa ns. liukastustipoissa voi olla miljoonia siittiöitä, jolloin ne pääsevät emättimeen jo heti ensimmäisellä työnnöllä. Näin ollen pelkkä siemensyöksyn estäminen emättimeen ei riitä ehkäisyksi, koska “vahinko” voi olla jo tapahtunut. Usein myös miehen nautinnonhalu saattaa lykätä ratkaisevaa päätöstä ja siittimen pois vetäminen tapahtuu liian myöhään. Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keskeytettyyn yhdyntään turvautuneista pareista 19 % oli kokenut “vahingon” ja nainen oli tullut raskaaksi.

Siemensyöksyn tulon ennustaminen ei aina ole helppoa. Nopea tai ns. ennenaikainen siemensyöksy on sitä yleisempää mitä nuoremmasta miehestä on kyse. Siemensyöksyn tulo vaihtelee myös tilanteesta toiseen. Esimerkiksi alkoholin käyttö saattaa nopeuttaa tai myöhäistää siemensyöksyä, mutta se vaikeuttaa myös sen ennustamista ja hidastaa reaktioita. Lisäksi yhdynnän keskeyttäminen juuri kesken nautinnollisimman hetken vähentää yhdynnän miellyttävyyttä ja kummankin orgasmi saattaa jäädä epätäydelliseksi.

Lue lisäksi:

10 kysytyintä e-pillereiden käytöstä

Raskauden ehkäisy: menetelmät, tehokkuus ja ennaltaehkäisy

Julkaistu: 7.11.2005