Terve.fi

Keliakia vaivaa yllättävän useaa

Keliakia vaivaa yllättävän useaa
Keliakia on yleinen sairaus, joka voi vatsavaivojen ohella ilmetä myös ihokeliakiana.
Julkaistu 27.6.2006

Keliakia on ohutsuolisairaus, joka johtuu yliherkkyydestä vehnän, rukiin ja ohran sisältämälle valkuaisaineelle, gluteenille. Tämä aiheuttaa keliaakikolle ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja ohutsuolivaurion. Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Keliakian oireita ovat muun muassa erilaiset vatsavaivat, ravintoaineiden imeytymishäiriöt, kuten anemia, ja väsymys. Sairaus todetaan mm. verikokein ja mahalaukun tähystyksen yhteydessä ohutsuolesta otettavalla koepalalla. Siinä todettava ohutsuolen nukkakato on tyypillinen keliakialle ja varmistaa diagnoosin.

Sairaus voi ilmetä myös ihokeliakiana. Tuolloin iholla esiintyy voimakkaasti kutiavaa pienirakkulaista ihottumaa erityisesti kyynärpäissä ja polvissa. Ihokeliakia edellyttää usein myös lääkehoitoa ruokavalion ohella.

Keliakiaa sairastaa prosentti suomalaisista

Keliakia on yleisempi sairaus kuin on luultu ja moni sairastaakin sitä tietämättään. Väestötutkimusten mukaan ainakin yksi sadasta suomalaisesta sairastaa keliakiaa. Suomessa on noin 20 000 diagnosoitua keliaakikkoa ja määrä kasvaa koko ajan, kun diagnosointi kehittyy. Taipumus keliakiaan on perinnöllinen ominaisuus, ja sairaus voi ilmaantua missä iässä tahansa.

Hoitona elinikäinen ruokavalio

Keliakian hoito on täysin gluteeniton ruokavalio, joka on elinikäinen. Vältettäviä viljoja ovat gluteenia sisältävät vehnä, ruis ja ohra, sekä niitä sisältävät elintarvikkeet. Kun ravinnosta jätetään gluteeni kokonaan pois, keliaakikon oireet helpottuvat ja suolen limakalvo paranee vähitellen. Varsinkin alkuvaiheessa, keliakiaan voi liittyä myös laktoosi-intoleranssi. Pysyvän ruokavaliohoidon avulla keliaakikko pysyy täysin oireettomana.

Oireita aiheuttavat viljat korvataan tattarilla, hirssillä, maissilla ja riisillä sekä niistä valmistetuilla elintarvikkeilla. Jotkut keliaakikot pystyvät syömään pieniä määriä kauraa, vaikka se sisältääkin hieman gluteenia. Gluteenittomat elintarvikkeet on merkitty Keliakialiiton myöntämällä pyöreällä viljantähkä-merkillä, jonka yli kulkee vino viiva. Kansainvälinen merkki voi olla väriltään joko musta, sininen tai valkoinen värillisellä pohjalla. Merkin avulla tuotteen sopivuuden gluteenittomaan ruokavalioon voi tarkastaa helposti.

Perehdyttävä ruokavalioon

Ruokavalion noudattamisessa täytyy olla tarkkana, sillä gluteenia sisältävän ruoan syöminen vaurioittaa ohutsuolen limakalvon uudelleen. Keliakiassa vastuu hoidosta onkin potilaalla itsellään. Sairauteen pitää perehtyä ja oppia lukemaan pakkausmerkintöjä, jotta osaa välttää gluteenia sisältäviä tuotteita. Matkoilla, vieraisilla ja esimerkiksi pitkän matkan lentoja varatessa kannattaa ilmoittaa omasta erityisruokavaliostaan. Mukana kannattaa pitää aina pientä gluteenitonta välipalaa, sillä ruokailun mahdollisuutta ei aina ole.

Gluteenittomuutta lukuun ottamatta keliaakikoille suositellaan muutoin samanlaista ruokavaliota kuin koko väestölle. Ravitsemusterapeuteilta saa tarvittaessa apua oikeaan ruokavaliohoitoon varsinkin sairauden alussa.

Nuorille keliaakikoille taloudellista tukea

1.1.2016 voimaan tulleella lakimuutoksella Kelan maksama ruokavaliokorvaus on lakkautettu. Tällä hetkellä yli 16-vuotiaille henkilöille ei ole saatavissa tukea keliakian hoidon aiheuttamiin kustannuksiin.

Keliakiaa sairastavat henkilöt, joilla on taloudellisista syistä vaikeaa hoitaa sairauttaan sen vaatimalla tarkkuudella, voivat hakea toimeentulotukea. Toimeentulotuen myöntämisedellytyksistä voi kysyä oman kunnan sosiaalitoimistosta.

Alle 16-vuotiaalle maksetaan lapsen vammaistukea (92,94 €/kk v. 2016).

Lähteet:

Kommentoi »