Sairaudet

Katoaako erektio hiustenlähtön hoidosta?

Kaljuuntumislääke voi vaikeuttaa erektiokykyä pitkäksi aikaa. Hiustenlähdön ehkäisyssä yleisesti käytetty lääke voi vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksuaalitoimintoihin. Se saattaa aiheuttaa erektiovaikeuksia ja vähentää seksuaalista halukkuutta. Uusi tutkimus paljastaa, että muutokset voivat kestää pitkään, vaikka lääkkeenkäyttö lopetettaisiin. Paluuta entiseen ei välttämättä ole koskaan.

Teksti Taru Jussila
Kuvat Thinkstock
16.3.2011

Jo joidenkin vuosien ajan on tiedetty, että hiustenlähdössä käytettävästä finasteridi-lääkkeestä voi aiheutua erektio-ongelmia. Tämä todettiin muun muassa vuonna 2010 julkaistussa tutkimusanalyysissä, jossa summattiin 12 eri tutkimuksen antia. Tutkimuksissa oli ollut mukana yli 4 000 miestä. Analyysi julkaisiin Archives of Dermatology -tiedelehdessä.

Uudempi tutkimus vuodelta 2011 paljastaa, että finasteridin haitallinen vaikutus seksuaalitoimintoihin voi kestää pitkään, vaikka lääkkeen käyttääminen lopetettaisiin. Bostonin yliopistossa tehty analyysi julkaistiin viime viikolla Journal of Sexual Medicine -tiedejulkaisussa.

Lue myös: Totuus hiustenlähdöstä

Hiustenlähtölääke vaikuttaa kykyyn ja haluun

Finasteridin seksuaalitoiminnoille aiheuttamat haitat ovat tuttuja Suomessakin kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Pihalle. Muun muassa erektiovaikeuksiin erikoistunut dosentti Piha kertoo kohdanneensa useita suomalaispotilaita, jotka ovat saaneet haittoja finasteridista.

– Aihe on tuttu ja tärkeä. Finasteridi on erittäin haitallinen seksuaalitoiminnoille, toteaa Piha.

Myös Piha on käytännössä havainnut, että lääkkeen käytön vaikutukset voivat kestää pitkään sen lopettamisen jälkeenkin. Pihan on huomioinut, että kyvyn lisäksi vaikutuksia voi olla seksuaalisen halun kannalta.

– Sekä libido että erektio voivat kärsiä merkittävästi. Finasteridin haitat voivat kestää uskomattoman pitkään, vaikka lääkkeen lopettaisi, toteaa dosentti Piha.

Juhana Piha on koulutukseltaan myös kliininen seksologi.

Lue myös: 10 kysymystä erektiosta

Hakeudu haluttomuuden takia jatkotutkimuksiin

Bostonin yliopiston tutkimusryhmää johtanut Abdulmaged M. Traish toteaa, että haittavaikutuksia saaneet miehet eivät välttämättä enää koskaan saa takaisin kykyään ja haluaan, vaikka lääkkeenkäytön lopettaisivatkin. Tarkkaa syytä tähän ei vielä tiedetä, joten lisätutkimus on tarpeen.

Finasteridia käytetään miestyyppisen kaljuuntumisen hoidossa. Se on hyvin yleinen lääke, kuten myös kaljuuntuminen on yleistä. 40–50-vuotiaista noin joka kolmannella on hiustenlähtöä. 50–60-vuotiaista jo noin puolella. Miestyyppinen kaljuuntuminen, jossa hiukset karkaavat ohimolta ja päälaelta, on yleisintä.

Tähän kaljuuntumiseen vaikuttaa dihydrotestosteroni, joka on mieshormoni testosteronin aineenvaihdunnassa syntyvä välituote. Se lyhentää hiuksen kasvuvaihetta, pidentää hiuksen lepovaihetta ja surkastuttaa ihotuppea, josta hius kasvaa.

Asiantuntijana kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja kliininen seksologi Juhana Piha.

Artikkelissa mainittu uusi tutkimus: Traish et al.: Adverse side effects of 5a-reductase Inhibitors Therapy: Persistent Diminished Libido and Erectile Dysfunction and Depression in a Subset of Patients. The Journal of Sexual Medicine.

Lue myös:

Erektiolääkkeet voivat tuoda suhteeseen ongelmia

9 asiaa jotka nakertavat miehen itsevarmuutta

Kaljuuntuminen tuo uskottavuutta tai nakertaa itsetuntoa

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi