Voi hyvin

Katariina Souri: Ihmissuhteet kestävät aina oikean ajan


Katariina Souri tavoittelee onnellisuuden sijaan merkityksellisyyttä. Hän haluaa kokea syvää tyytyväisyyttä itseään ja elämää kohtaan.
Kuvat Jouni Harala

Katariina Souri ei tavoittele onnellisuutta. Onnellisuus tarkoittaa hänelle keveyttä. Sellaista olotilaa, jossa huolet unohtuvat pienessä hiprakassa parin punaviinilasillisen jälkeen.

Onnellisuuden sijaan Katariina tavoittelee merkityksellisyyttä. Hän haluaa kokea syvää tyytyväisyyttä itseään ja elämää kohtaan.

Kaksi- ja kolmekymppisenä Katariina oli pintapuolisen onnellinen. Hän nautti monista asioista, mutta elämästä puuttui merkityksellisyyden tunne, tarkoitus.

Olen oivaltanut, että olen tyytyväisimmilläni silloin, kun luon jotain uutta. Siksi työ on minulle niin tärkeää.

Burnout pysäytti

”Marraskuussa 2016 sain lääkäriltä rajun tuomion. Minulla diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö ja burnout. Lähdin lääkereseptit kädessäni epäuskoisena lääkärin vastaanotolta. Ihmettelin, voiko tunnin tapaamisen perusteella antaa diagnoosia.

Tuosta päivästä lähtien uupumukseni alkoi hälvetä. Heti, kun pääsin lääkäriltä kotiin, aloin kirjoittaa pahaa oloa itsestäni ulos. Kirjoituksista syntyi Sarana-tietokirja, joka kuvailee yhtä vuotta keski-iän taitekohdassa, jolloin yritän tulla siksi ihmiseksi joka olen, ilman lääkkeitä ja keskellä mielialojen heilahteluja.

Työ, kirjoittaminen ja maalaaminen, on yksi elämäni tärkeimmistä asioista. Elän ja hengitän luomalla uutta. En pysty erottelemaan työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. Voin lomailla muutaman päivän tai korkeintaan viikon. Senkin aikana pääni surraa uusia ideoita.

Pysyn hyvässä työvireessä, kun muistan vastapainoksi nukkua riittävästi ja liikkua luonnossa. Olen myös oppinut iän myötä sanomaan ei sellaisille työtehtäville, joista en nauti. Enää en lähde juontokeikoille tai luennoimaan.”

Lue lisää Katariinan elämästä uusimmasta Voi hyvin -lehdestä 7/2019!

Julkaistu: 27.8.2019