Kauneus ja Terveys

Kannattaako katkennut ystävyys elvyttää?

Kannattaako katkennut ystävyys elvyttää?
Ystävyys ei ole kerrasta poikki. Riitaan päättyneen ystävyyssuhteen voi korjata. Joskus on parempi jättää se tekemättä.
Julkaistu: 19.1.2017

"Aloin karttaa ystävääni, koska hänen tapaamisensa uuvutti minut. Hän on ailahtelevaisin ihminen, jonka tiedän. Hän jätti miehensäja oli seuraavana päivänä uudessa suhteessa.

Hän haki uutta työpaikkaa, laittoi asuntonsa myyntiin ja seuraavana päivänä perui kaiken.

Kun pikapäätökset eivät tyydyttäneet, minä sain olla roskakori, jonka niskaan ystävävuodatti pettymyksensä.

Aloin vähitellen vältellä rasittavia tapaamisiamme. Ystävä taisi ymmärtää, sillä en ole kuullut hänestä enää mitään. Välillä minulla on huono omatunto teostani. Mietin, pitäisiköminun ottaa häneen yhteyttä. Mitä jos minua vanhana kaduttaa?"

Anne, 32 

Paluu menneisyyteen

Päättyikö ystävyys vuosia sitten riitaan? Onko riidan jälkeinen tomu on jo laskeutunut? Silloin ystävä voi käydä usein mielessä. Pitäisikö häneen ottaa yhteyttä – olihan siinä ystävyydessä hyvääkin?

Ensin kannattaa palata mietteissä menneeseen. Mikä veti teidät yhteen? Opiskelut, harrastus vai naapuruus? Vieläkö sama liima toimii?

– Voi olla, että haikailtu ystävyyssuhdeei nykyään onnistuisi. Elämäntilanne on toinen, ja ihmiset muuttuvat, sanoo psykoterapeutti Laura Tainio.

Hyvä ystävä on rehellinen ja luotettava

Ennen yhteydenottoa voi miettiä myös ystävyyssuhteen laatua. Oliko se aito, vastavuoroisuuteen perustuva suhde?

– Tasapuolisuus, rehellisyys ja luottamus ovat aidon ystävyyssuhteen merkkejä. Jos toinen valehtelee, kiusaa tai on saava osapuoli, kyse ei ole hyvästä ystävästä.

Jos ystävyyssuhteesta on jäänyt paha maku, se ei välttämättä poistu. Ei vaikka välissä olisi vuosia. Mitään velvollisuutta vanhan suhteen virittämiseen ei ole.

Miksi haluat elvyttää ystävyyden?

Mieti, miksi haluaisit tavata takavuosien ystäväsi. Elämässä on vaiheita, ja niissä eri ihmisiä. Opiskelija viihtyy opiskelijoiden ja nuori äiti lapsiperheiden seurassa. Kun siirtyy elämässä eteenpäin, osa edellisen elämäntilanteen ystävistä unohtuu. Yksinäisyyden pelon vuoksi ei vanhaa ystävyyttä saa yrittää herätellä henkiin.

– Ystävä ei ole kainalokeppi, joka kannattelee toista. Kolme–neljäkymppisen ei tarvitse pelätäyksinäistä vanhuutta. Vanhainkodissakin solmitaan ystävyyssuhteita.

Jos muistot ystävästä ovat enimmäkseen hyviä ja suhteessa on ollut molemminpuolista iloa ja kunnioitusta, ystävyydellä on edellytyksiä toimia nytkin.

Riidat paisuvat mielessä

Riita kannattaa ottaa puheeksi, jos haluaa palauttaa tiiviin ja läheisen suhteen.

– Muuten riita voi jäädä kalvamaan ja rikkoa välit uudelleen. Hyvä ystävyyssuhde on avoin, ja se kestää erimielisyydet.

Saattaa olla, ettei riitaa aikanaan ollutkaan. Kun asioita pyörittelee mielessä pitkään, ne värittyvät. Väärinymmärrysten määrä kasvaa varsinkin, kun mukana on ollut alkoholia.

– Mikäli haussa on ajanvietekaveri vaikka kuntosalille, menneitä ei kannata kaivella.

Aloitteen teossa on aina riskinsä. Jos sinut torjutaan, on vain hyväksyttävä se, että menetetty ystävä on taaksejäänyttä elämää. 

Elvytä ystävyys

  1. Kysy kuulumisia. Laita ystävälle tekstari, kirje tai viesti vaikka Facebookissatai Koulukaverit-sivustolla. Kerro,että olet ajatellut häntä. Älä ehdota tapaamista.Odota, miten toinen vastaa viestiisi.
  2. Tee treffit. Pyydä ystävä paikkaan, joka herättää kummassakin mieluisia muistoja. Lähtisikö ystävä lenkille vanhoille kotikulmille? Jos tapaaminen jännittää, tehkää jotain yhdessä. Mitä jos tutustuisitte uuteen treenisaliin? Vai menisittekö ravintolaan syömään? Jos juttu ei luista ja annokset on syöty, tapaaminen on helppo päättää.
  3. Selvitä sekaannus. Kumpikin tietää, että takana on ollut riita.Kerro,millainen mielikuva sinulla on tapahtumasta. Pyydäystävää kertomaan omastaan. Vieläkö riita kalvaa? Haittaisikose yhteydenpitoa? Usein riittää,että sovitaan, ettei asiaan palata.
  4. Puhu odotuksista. Ystävän toiveet saattavat erota omistasi. Kumpikin välttyy pettymyksiltä,kun odotuksista puhutaan. Ystävä voi olla paikalla laittaakseen pisteen tapahtumalle tai antaakseen sinulle anteeksi. On parempi kysyä kuin pettyä jälleen kerran.
  5. Jätä pallo ystävälle. Sinä teit aloitteen tapaamiseen, nyt on ystävän vuoro päättää jatkosta. Sopikaa, että seuraavaksi hän ottaa yhteyttä.
Kommentoi »