Hän voi olla ystävä, työkaveri, puoliso tai oma lapsi. Hän vetoaa tunteisiisi, johdattelee ja vedättää, silloin kun tarvitsee sinulta jotain. Kun hänellä on kaikki hyvin eikä hän tarvitse sinulta mitään, hän saattaa lähes unohtaa olemassaolosi.
Kun manipuloinnin oppii tunnistamaan, sillä voi asettaa tiukat rajat – silloinkin, kun tunteisiisi vetoaa oma puoliso tai lapsesi.
Jo päiväkoti-ikäiset oppivat manipuloimaan. Evoluutiopsykologi, psykologian professori Patricia Hawley Teksasin yliopistosta on sitä mieltä, että manipulointi on osa ihmisluontoa ja yksi tapa selvitä tässä maailmassa. Tutkimusprofessori, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma yhtyy Hawleyn näkemykseen.
– Lapset osaavat olla tekoherttaisia tai häijyjä saadakseen haluamansa. Rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta painottavan kasvatuksen myötä suurimmasta osasta lapsista kasvaa yhteistyökykyisiä. Se, kasvaako lapsesta manipuloija, riippuu siitä saavuttaako hän manipuloinnilla toivomansa tuloksen.
Lue myös: Onko minulla oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi?
Manipulointi on tietoista käsittelyä
Manipuloija osaa käsitellä toisia ja vaikuttaa heidän ajatuksiinsa ja toimintaansa. Manipulointi on toisten ihmisten päämäärätietoista käsittelyä. Taitavat markkinoijat ja myyjät osaavat useimmiten manipuloinnin taidon.
Manipuloija vaikuttaa tavalla, joka ei ole toisen ihmisen etujen mukaista. Voimakkaimmillaan manipulointi on huijaamista ja harhaanjohtamista, Lauerma sanoo.
Aivan tavallisetkin ihmiset voivat olla manipuloinnin mestareita. He ovat oppineet saamaan tahtonsa ja tavoitteensa läpi puhe- ja junailutaidoillaan.
Lue myös: Onko psykopaatteja enemmän kuin ennen?
Jos olet empaattinen, auttavainen ja herkkä toisten ihmisten tarpeille, saatat olla altis manipuloinnin kohde. Sellaiseksi joutuminen tuntuu ilkeältä, vaikka sillä ei välttämättä tarkoiteta pahaa.
Useimmiten jokainen kuitenkin vaistoaa jossain vaiheessa, että toinen johdattelee ja ”kiskoo naruista” kuin marionettia.
– Osa tiedostaa manipuloivansa ja jopa harjoittelee sitä. Jotkut puolestaan pitävät sitä luonnollisena käyttäytymisenä ja oikeutettuna, Lauerma sanoo.
Draaman kuningattaret ja kuninkaat niin parisuhteessa kuin työpaikallakin ovat usein manipuloijia, jotka pitävät käytöstään oikeana ja täysin hyväksyttävänä.