Kauneus & Terveys

Kannattaako ihastua vanhempaan mieheen?


Nuori nainen pohtii, uskaltaako heittäytyä suhteeseen vanhemman miehen kanssa. Mikä on Ilonan ratkaisu?
Kuvat Johanna Kinnari

Olen 22-vuotias nainen ja ihastunut mieheen, joka on minua 12 vuotta vanhempi eli 34-vuotias.

Hän vaikuttaa juuri sellaiselta kumppanilta, jota tarvitsen. Meillä on mukavaa yhdessä. En ole kuitenkaan uskaltanut tehdä aloitetta ikäeromme vuoksi. Mietin, voisiko suhteemme olla tasa-arvoinen, kun hänellä on niin paljon enemmän elämänkokemusta.

Pelkään myös, että mies ei pystyisi oikeasti rakastamaan minua, koska olen niin nuori. Olen myös murehtinut, miten ulkopuoliset suhtautuivat, jos alamme seurustella. Muutaman kerran olen jopa itkenyt miettiessäni asiaa. Onko 12 vuotta todella aivan liian suuri ikäero tässä ikävaiheessa?

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus: 

Ikäero on mielenkiintoinen kysymys. Kuinka paljon ikäeroa saisi tai ei pitäisi olla? 12 vuotta on tietysti paljon ikienne välissä.

Onko se niin huonokaan asia? Monissa maissa on normaalia, että mies ottaa itselleen 20 vuotta nuoremman vaimon. Presidentillämme on itseään 30 vuotta nuorempi vaimo.

Mitä me siitä sitten ajattelemme? Toiset ovat sitä mieltä, että se on kamalaa. Toiset eivät kiinnitä siihen erityistä huomiota. Mietitkö liikaa, mitä muut ajattelevat ikäasiasta? Tärkeämpää sinun on kysyä itseltäsi: minkä ikäiseksi tunnen itseni, minkä ikäiseltä näytän, miten suoriudun erilaisista tehtävistä ja millaisia kiinnostuksen kohteita minulla on?

Lue myös: Tarkista suhteesi todellinen tila

Ikää voi tarkastella monilta kanteilta. Mikä on ihmisen fyysinen tai biologinen ikä, henkinen ikä, psykologinen ikä, kronologinen ikä, sosiaalinen ikä ja työmarkkinaikä?

Joku 60-vuotias voi olla fyysiseltä iältään 30, kun harrastaa triathlonia. Toisaalta 20-vuotias voi olla fyysiseltä iältään 70-vuotias, jos on ylipainoinen, ei liiku, syö huonosti ja sairastaa.

Jonkun rooli työssä voi heijastella suurempaa kypsyyttä kuin kronologinen ikä. Toinen voi olla ammatillisesti roolissa, joka ei ole kehittynyt teinivuosista.

Yhden elämä on rakentunut sosiaalisesti rikkaaksi,  ja toinen elää kapeaa elämää. Tämä vaikuttaa suhteeseen suuresti.

Rakastumisen tunnetta ei voi määrättömästi ohjailla. Vahvat tunteet saattavat kohdistua ihmiseen, johon ei järkiperäisesti ajatellut ihastua.

Lue myös: Hyvän parisuhteen tuntomerkit

Miltä sinusta tuntuu olla tämän henkilön seurassa? Se on kaikkein tärkeintä. Joskus ihminen rakastuu itseään 40 vuotta vanhempaan tai nuorempaan. Ei sille nyt kamalasti mitään voi. 34-vuotias on voinut ehtiä kokea paljon enemmän asioita, mutta toisaalta sinulla voi olla kypsyyttä, jota häneltä puuttuu. Me valitsemme kumppanin täydentämään joitain persoonamme ja elämämme osa-alueita.

Ei kannata asettaa tiukkoja sosiaalisia normeja sille, millaisen ihmisen kanssa voit olla. Kyllä 34-vuotias rakastaa 22-vuotiasta. Eli anna palaa. Kerro, mitä tunnet tai ilmaise, että olet valmis ottamaan hänen aloitteensa vastaan. Jos hän ei tunne samoin, asia on ainakin otettu esille ja voit siirtyä tunne-elämäsi kanssa eteenpäin.

Lähetä kysymys Ilona Rauhalalle! Lähetä viesti osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Lisää aihekenttään: Ilona Rauhala.

Julkaistu: 2.6.2015