Terve.fi

Kannabis ei altista aivoverenkiertohäiriöille – tupakka sen sijaan selvä riskitekijä

Kannabis ei altista aivoverenkiertohäiriöille – tupakka sen sijaan selvä riskitekijä
Kannabista polttavat eivät tuoreen tutkimuksen mukaan sairastu aivoverenkiertohäiriöihin sen todennäköisemmin kuin muutkaan. Lue lisää.
Julkaistu 15.2.2017

Kannabista polttavat eivät tuoreen tutkimuksen mukaan sairastu aivoverenkiertohäiriöihin sen todennäköisemmin kuin muutkaan. Eivät ainakaan, jos he eivät samalla polta tupakkaa.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä joissain tutkimuksissa kannabis on yhdistetty aivoverenkiertohäiriöihin, mutta toisissa ei.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat 49 000 vuosina 1949–1951 syntyneen ruotsalaismiehen terveystietoihin. Rekisterien avulla miehiä seurattiin 18-vuotiaasta noin 60-vuotiaaksi.

Tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että kannabiksen käyttö olisi suurentanut riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Yhteys tosin näkyi ensimmäisessä analyysissa, jossa ei huomioitu tupakointia. Kun tupakointi huomioitiin, yhteys katosi.

Tupakoivien riski sairastua oli selvästi suurentunut, ja he sairastuivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat. Riski oli vielä suurempi, kun analyysi rajoitettiin alle 45-vuotiaana sairastuneisiin.

Ruotsalaisten tulosten perusteella pelkkä kannabis ei todennäköisesti suurenna riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Käytännössä kannabista kuitenkin poltetaan yleensä yhdessä tupakan kanssa, joten kannabiksen käyttäjät saattavat sen vuoksi olla suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lue lisäksi:

Kommentoi »