Terve.fi

Kannabiksen polttaminen lievittää kipua

Kannabiksen polttaminen lievittää kipua
Kroonisista neuropaattisista kivuista kärsivät saattavat saada lievitystä kannabiksesta. Lue lisää.
8.10.2010

Kroonisista neuropaattisista kivuista kärsivät saattavat saada lievitystä kannabiksesta, kanadalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan kolmesti päivässä poltettu 25 mg:n kannabisannos lievensi kipupotilaiden kipuja, auttoi nukahtamaan ja vähensi heräilyä. Tämä todettiin potilailla, joihin tavalliset kipulääkkeet eivät olleet tehonneet.

Vaikutukset ilmenivät, kun potilaat polttivat kannabista, jonka THC-pitoisuus oli 9,4 %. Pitoisuus on alhainen ja ainoastaan muutama potilas kertoi kokeneensa kannabiksen huumaavia vaikutuksia. Haittavaikutuksiin kuului pääkipuja, silmien kuivuutta, huimausta, puutumista, yskää ja kuumotusta kipukohdissa.

Tutkimukseen osallistui 21 keskimäärin 54-vuotiasta kipupotilasta. Tutkimus jakaantui neljään neljäntoista päivän jaksoon, joina potilaat polttivat 0 %, 2,5 %, 6 % tai 9,4 % THC:tä sisältävää kannabista. Kannabista käytettiin jakson viitenä ensimmäisenä päivänä kolmesti päivässä.

Kanadassa kannabista on voinut käyttää laillisesti tiettyjen vakavasti sairaiden lääkintään vuodesta 2001. Sen lääkinnällinen käyttö ei ole ongelmatonta, sillä pitkäaikainen polttaminen voi aiheuttaa mm. hengitysteiden sairauksia sekä keskittymisen, muistin ja oppimisen ongelmia. Nykytiedon perusteella kannabis saattaa myös lisätä skitsofrenian riskiä sille geneettisesti alttiilla henkilöillä.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Lähde: CMAJ 2010

Lue myös:

Kommentoi »