Normaalin ja liikahikoilun välille on vaikea vetää rajaa. Jalkojen tavallinen hikoilu on normaalia, mutta liiallinen hikoilu saattaa häiritä elämää. Normaalisti jalkateristä erittyy hikeä noin 1-2 desilitraa, mutta runsaassa hikoilussa määrä voi tuplaantua.
Liikahikoilu on usein perinnöllistä, jolloin hikoilua esiintyy usein jo lapsuudessa, levossa ja jopa kylmässäkin, mutta syynä voivat olla myös hormonaaliset tekijät ja tietyt sairaudet, kuten diabetes ja nivelreuma. Tilapäiseen liikahikoiluun ovat useimmiten syynä tunneperäiset asiat.
Jalkojen hikoilun estäminen on tärkeää, sillä hiki hautoo jalkojen ja varvasvälien ihon helposti rikki, jolloin iho altistuu infektioille. Jalkojen hikoilua voi ehkäistä hyvällä hygienialla ja sopivilla jalkineilla, jotka ovat puhtaat, kevyet ja hengittävät ja jotka valitaan lämpötilan mukaan. Hikoileville jaloille paras kenkämateriaali on nahka, koska se hengittää ja kuljettaa hien kenkien ulkopuolelle. Liian ahtaat, keinomateriaalista valmistetut kengät voivat jopa viisinkertaistaa hikoilun määrän. Sukkien materiaalin on hyvä olla tekokuitua, sillä puuvilla kerää kosteutta eikä päästä hikeä haihtumaan iholta pois.
Hikoilevat jalat tulee pestä ainakin kaksi kertaa päivässä käyttäen hapanta pesunestettä (pH alle 5,5). Talkkia voi käyttää niin jalkojen iholle kuin sukkiinkin kosteutta sitomaan. Saman vaikutuksen tekee varpaiden väliin pujotettava lampaanvilla, jota saa esimerkiksi apteekeista.
Kenkiin voi hankkia irtopohjalliset, jotka imevät kosteutta. Irtopohjalliset on myös helppo vaihtaa uusiin, jolloin säästytään uusien kenkien hankinnalta. Jaloille on saatavilla tehokkaita alumiinisuoloja sisältäviä antiperspirantteja, jotka vähentävät kosteutta ja hajua estämällä hikirauhasten toimintaa. Saatavilla on myös tuotteita, joita voidaan suihkuttaa esimerkiksi jalkineiden sisään hajua poistamaan. Hikoiluun voi kokeilla kymmenen minuutin suolakylpyä päivittäin viikon ajan, jossa jalkoja kylvetetään vadillisessa vettä, johon on sekoitettu 2-8 ruokalusikallista merisuolaa.
Mikäli omahoito ei auta, kannattaa hoitovaihtoehdoista keskustella lääkärin kanssa. Jalkojen liikahikoiluun hoitokeinoja ovat esimerkiksi iontoforeesi-hoito, jossa johdetaan sähkövirtaa hikirauhasiin, jolloin ne tukkeutuvat ja hikoilu vähenee sekä botuliinihoito, jossa pyritään tuhoamaan hikirauhasten hermotusta. Botuliinin teho jalkojen liikahikoilussa voi kestää kuukausista jopa vuoteen ja hoidon voi uusia tarvittaessa.