Terve.fi

Huimaus voi kertoa sydänriskeistä

Huimaus voi kertoa sydänriskeistä

Lievä huimaus, jonka voi kokea noustessaan nopeasti seisomaan sängystä tai tuolista, vo viitata sydänvaivojen vaaraan. Lue lisää huimauksesta.
Mainos

Lievä huimaus, jonka voi kokea noustessaan nopeasti seisomaan sängystä tai tuolista, voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan viitata sydänvaivojen vaaraan. Huimauksen taustalla on pystyasennossa ilmenevä verenpaineen alhaisuus eli niin sanottu ortostaattinen hypotensio.

Ortostaattinen hypotensio on useimmille tuttu, satunnainen ilmiö, mutta joillain verenpaine laskee huomattavasti aina pystyasentoon noustessa. Tällaiset henkilöt saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan sydämen vajaatoimintaan, tulokset vihjaavat.

Niiden perustella ortostaattista hypotensiota potevat sairastuvat noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muut. Laskelmassa huomioitiin mm. korkea verenpaine, joka on yleinen sydämen vajaatoiminnan riskitekijä.

Kaikkiaan noin yhdellätoista prosentilla sydämen vajaatoimintaan sairastuneista oli todettu ortostaattinen hypotensio tutkimuksen alussa, kun vajaatoiminnalta välttyneistä sitä poti vain neljä prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä ja siihen osallistuneita seurattiin keskimäärin 18 vuoden ajan. Ortostaattinen hypotensio todettiin mittaamalla verenpaine osallistujan ollessa makuulla ja noustua seisomaan. Jos ylösnousu laski systolista verenpainetta 20 mmHg tai diastolista 10 mmHg, henkilö täytti ortostaattisen hypotension kriteerit.

Lähde: Hypertension 2012

Lue lisää:

Huimaako? Näin tunnistat hyvänlaatuisen asentohuimauksen

Julkaistu: 23.3.2012