Hyvinvointi

Houkuttaako parinvaihto?

Parinvaihto voi olla sekä kiihottava että pelottava ajatus. Entä jos toinen rakastuu vieraaseen ihmiseen? Luottamuksellisessa suhteessa parinvaihto voi onnistua.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat iStock
27.5.2015

Parinvaihto tarkoittaa sitä, että pariskunta harrastaa seksiä toisen parin, kolmannen osapuolen tai useamman parin kanssa.

Kyse voi olla myös seksuaalisesta mieltymyksestä: jotkut haluavat katsoa, kun kumppani harrastaa seksiä toisen kanssa, osa nauttii siitä, että heitä katsotaan. Monet parinvaihtajat eli swingersit tekevät näistä kaikkia.

Jotkut parit taas harrastavat vieraan kumppanin kanssa asioita, joista oma kumppani ei ole kiinnostunut, kuten SM-seksiä.

– Parinvaihto kiinnostaa yhä useampia ja yhä nuorempia, sanoo Finswingersin klubi­mestari Matti Helin.

Finswingers järjesti ravintolatapaamisia jo 1990-luvulla, mutta nettiyhteisö perustettiin vuonna 2004. Sivustolla on yli 1 400 jäsentä.

Lue myös: Tunnista, oletko seksiaddikti

Hallittu vaihtoehto pettämiselle 

Suurin osa suomalaisista ei hyväksy ajatusta siitä, että kumppani harrastaisi seksiä toisen kanssa. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että se voi tuoda parisuhteeseen piristystä.

– Asiakkaissani on kaksi ryhmää, jotka ovat kiinnostuneet parinvaihdosta: 35-vuotiaat seksuaalisesti aktiiviset sekä viisikymppiset pitkään yhdessä olleet parit.

Parinvaihto vaikuttaa olevan yleistymässä – tai siihen on enemmän mahdollisuuksia, sanoo hahmoterapeutti Heidi Valasti.

Samaan aikaan asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet. Parinvaihto voi olla hallittu vaihtoehto sille, että toinen osapuoli ajautuisi syrjähyppyyn.

– Parinvaihdossa voi olla muiden kanssa ilman, että kyse on pettämisestä, Valasti sanoo.

Logoterapeutti, seksuaalineuvoja Elina ­Tanskanen pitää parinvaihtoa yhtenä suhteen avaamisen muotona.

Vaikka parinvaihto ei suhteen alussa olisi kummastakaan hyvä idea, se voi tulla puheeksi myöhemmin.

Lue myös: Kiehtooko s&m? “Vaatii kiinnostusta kipuun”

Riskejä ja mahdollisuuksia 

Parinvaihdossa on tietysti riskejä. Siihen ei pitäisi ryhtyä vain toisen mieliksi. Sillä ei myöskään kannata ratkoa ongelmia, kuten liian kaverilliseksi ajautunutta suhdetta. Se ei myöskään ole ratkaisu traumoihin.

– Jos perustarpeet turvallisuudesta ja rakkaudesta eivät täyty, tyhjyyden tunnetta voi täyttää riippuvuuksilla, joista yksi on seksi. Jotkut päätyvät kokeilemaan vimmaisesti eri seksi­muotoja, myös parinvaihtoa.

On mahdollista, että parinvaihto johtaa mustasukkaisuuteen tai toiseen rakastumiseen. Näin voi käydä, jos vieraaseen seksikumppaniin tutustuu paremmin.

Kohtuullinen mustasukkaisuus on Valastin mukaan luonnollista – halua pitää huolta suhteen rajoista. Jokainen pari määrittää sääntönsä itse.

Kenenkään ei pidä pakottaa itseään parinvaihtoon. Toisaalta on mahdollista, että vakaan suhteen avaaminen ei aiheuta uhkaavia tunteita.

– Parin pitää tuntea olevansa tiimi, eikä väliin pääse kukaan tai mikään, Valasti sanoo.

Lue myös: Tiesitkö tätä seksifantasioista?

Kenelle parinvaihto sopii? 

Yksi tapa selvittää, sopiiko parinvaihto itselle, on miettiä, onko suhteeseensa tyytyväinen. Luottaako kumppaniinsa? Yhtä merkittävää on, että on tietoinen peloistaan ja tarpeistaan ja uskaltaa kertoa niistä kumppanilleen. On hyvä miettiä, mikä parinvaihdossa kiinnostaa. Monia tarpeita voi toteuttaa myös suhteen sisällä.

– Parinvaihtoa voi kokeilla vaikka rooli­leikkinä seksin aikana, Valasti ehdottaa.

– Se voikin lopulta olla kaikkein kiihottavinta ajatuksen tasolla, Tanskanen jatkaa.

Jos parinvaihtoa päätyy testaamaan, on tärkeää, että molempien toiveet toteutuvat.

Lue myös: Sopiiko peppuseksi sinulle?

Pohdi tätä:

  • Mieti, mikä parinvaihdossa­ kiehtoo. Haluatko jakaa kumppanisi kanssa jännittävän ­kokemuksen vai kaipaatko ­jotain, mitä et suhteestasi saa? Jos ajatus taas ahdistaa, mikä siinä on pelottavinta?
  • Kiinnostaako parinvaihto ­sinua niin paljon, että haluaisit kokeilla sitä käytännössä, vai riittäisikö aiheesta fantasiointi?
  • Onko parisuhteesi niin vakaalla­ pohjalla, että voit ­kuvitella seuraavasi vierestä,­ kun kumppanisi on toisen­ kanssa?­ Pelottaako tai ­ahdistaako ajatus sinua? Puhu aiheesta kumppanisi kanssa perinpohjaisesti.

Toimi näin:

  • Miettikää, mitä toivotte ja oletteko valmiita kokeilemaan parinvaihtoa käytännössä.
  • Sopikaa säännöistä. Voitte­ esimerkiksi päättää, että suutelu­ ja suuseksi eivät sovi.
  • Seuraa voi etsiä netistä tai parinvaihtobileistä. Jos löydätte kiinnostavan parin, selvittäkää rauhassa, sopivatko kemianne yhteen.
  • Jos menette pidemmälle,­ kunnioittakaa toistenne­ toiveita.­ Jos kumppanistasi tuntuu pahalta, lopettakaa.
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi