Terve.fi

Hepatiitin oireet

Hepatiitin oireet
Hepatiitti oireilee eri tavoin aiheuttajasta riippuen. Hepatiitti voi olla pitkäänkin oireeton. Hepatiitin oireita voivat olla mm. ihon keltaisuus, kuume.
Julkaistu: 15.4.2018
Hepatiitin oireet ja erityisesti niiden voimakkuus vaihtelevat paljon riippuen taudin aiheuttajasta.

Hepatiitti A

Hepatiitti A alkaa äkillisesti ja ensioireina ovat tavallisesti ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen seuraa kuume ja ihon sekä silmien etenevä keltaisuus. Hepatiitti A on itsestään paraneva tauti, johon kehittyy suojaava immuniteetti, eikä uusintatartuntoja tapahdu.

Hepatiitti B

Hepatiitti B:ssä oireet ovat samanlaiset, mutta alku on usein hitaampi, ja osalla potilaista esiintyy lisäksi nivel- ja iho-oireita. Alle 5-vuotiaana sairastettu B-hepatiitti jää usein krooniseksi, jolloin virusinfektio jää pitkäkestoiseksi. Aikuisena tartunnan saaneista vain pienellä osalla tauti jää krooniseksi. Krooninen B-hepatiitti on usein pitkään oireeton, kunnes alkaa kehittyä maksan vajaatoiminta tai maksakirroosi.

Hepatiitti C

Hepatiitti C on usein taudinkuvaltaan lievempi. Vain noin neljännes tulee keltaiseksi, ja osa onkin kokonaan oireettomia. Tauti kroonistuu usein ja johtaa yhdellä kymmenestä kroonisen tartunnan saaneista maksakirroosin kehittymiseen.

Hepatiitti D

Hepatiitti D on yleensä voimakasoireinen, mutta sitä esiintyy vain hepatiitti B-viruksen hepatiitti B-virus infektion yhteydessä.

Hepatiitti E

Hepatiitti E on hepatiitti A:n kaltainen tauti, mutta voi olla poikkeuksellisen voimakasoireinen raskauden aikana. Hepatiitti E paranee itsestään ja jättää immuniteetin.
Epstein-Barrin viruksen ja sytomegaloviruksen aiheuttamaan mononukleoosiin (eli rauhaskuumeeseen, ns. pusutautiin) liittyy hepatiitti jopa 90 prosentilla potilaista. Tässä oireet ovat yleensä lieviä ja itsestään ohimeneviä. Vain noin 5 prosenttia tulee keltaiseksi.
Kroonisissa hepatiiteissa oireet ovat usein lievempiä mutta pitkäkestoisia ja niinpä ne johtavat yleensä maksasolujen tuhoutumiseen ja maksakirroosiin
Lähteet:
Tartuntatautirekisteri, THL. Hakupäivä 7.2.2018.
Färkkilä M. Virushepatiitit, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.
Koskela R. Autoimmuunihepatiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Lumio J. Tietoa potilaalle: Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Lappalainen M., Färkkilä M. Virushepatiitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kommentoi »