Terve.fi

Hepatiitin oireet

Hepatiitin oireet
Hepatiitti oireilee eri tavoin aiheuttajasta riippuen. Hepatiitti voi olla pitkäänkin oireeton. Hepatiitin oireita voivat olla mm. ihon keltaisuus, kuume.

Hepatiitin oireet ja erityisesti niiden voimakkuus vaihtelevat paljon riippuen taudin aiheuttajasta.

Hepatiitti A

Hepatiitti A alkaa äkillisesti ja ensioireina ovat tavallisesti ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen seuraa kuume ja ihon sekä silmien etenevä keltaisuus. Hepatiitti A on itsestään paraneva tauti, johon kehittyy suojaava immuniteetti, eikä uusintatartuntoja tapahdu.

Hepatiitti B

Hepatiitti B:ssä oireet ovat samanlaiset, mutta alku on usein hitaampi, ja osalla potilaista esiintyy lisäksi nivel- ja iho-oireita. Alle 5-vuotiaana sairastettu B-hepatiitti jää usein krooniseksi, jolloin virusinfektio jää pitkäkestoiseksi. Aikuisena tartunnan saaneista vain pienellä osalla tauti jää krooniseksi. Krooninen B-hepatiitti on usein pitkään oireeton, kunnes alkaa kehittyä maksan vajaatoiminta tai maksakirroosi.

Hepatiitti C

Hepatiitti C on usein taudinkuvaltaan lievempi. Vain noin neljännes tulee keltaiseksi, ja osa onkin kokonaan oireettomia. Tauti kroonistuu usein ja johtaa yhdellä kymmenestä kroonisen tartunnan saaneista maksakirroosin kehittymiseen.

Hepatiitti D

Hepatiitti D on yleensä voimakasoireinen, mutta sitä esiintyy vain hepatiitti B-viruksen hepatiitti B-virus infektion yhteydessä.

Hepatiitti E

Hepatiitti E on hepatiitti A:n kaltainen tauti, mutta voi olla poikkeuksellisen voimakasoireinen raskauden aikana. Hepatiitti E paranee itsestään ja jättää immuniteetin.

Epstein-Barrin viruksen ja sytomegaloviruksen aiheuttamaan mononukleoosiin (eli rauhaskuumeeseen, ns. pusutautiin) liittyy hepatiitti jopa 90 prosentilla potilaista. Tässä oireet ovat yleensä lieviä ja itsestään ohimeneviä. Vain noin 5 prosenttia tulee keltaiseksi.

Kroonisissa hepatiiteissa oireet ovat usein lievempiä mutta pitkäkestoisia ja niinpä ne johtavat yleensä maksasolujen tuhoutumiseen ja maksakirroosiin

Lähteet:

Tartuntatautirekisteri, THL. Hakupäivä 7.2.2018.

Färkkilä M. Virushepatiitit, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Koskela R. Autoimmuunihepatiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Lumio J. Tietoa potilaalle: Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Lappalainen M., Färkkilä M. Virushepatiitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »