Terve.fi

B-hepatiitti on ikävä muisto hetken huumasta

B-hepatiitti on ikävä muisto hetken huumasta
B-hepatiitti tarttuu usein veren välityksellä. Usein B-hepatiitti tarttuu suojaamattoman seksin seurauksena. Lue lisää B-hepatiitista ja miten B-hepatiitilta voisi välttyä.
Julkaistu: 26.7.2016

Lomatunnelmissa hetken huumassa ja humalassa varotoimet voivat helposti unohtua. B-hepatiitti ei ole mukava muisto hyvistä hetkistä, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7. Ennaltaehkäisy on B-hepatiitin parasta hoitoa.

B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Maailmassa on noin 240 miljoonaa ihmistä, joilla on B-hepatiitti. Rokote on tarpeen etenkin, jos matkustaa paljon. Suomessa B-hepatiitti on hyvin harvinainen.

Tartuntoja oli 1990-luvulla Suomessa vielä lähes 200 vuodessa, mutta parantunut rokotesuoja näkyy Suomen B-hepatiittitilastoissa. Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin ainoastaan kuusi akuuttia hepatiitti B tapausta, mikä on tähän asti pienin määrä. Kroonisia tartuntoja raportoitiin 391, mikä sen sijaan on merkittävästi enemmän kuin edellisenä vuonna.

– B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan syynä on usein suojaamaton seksi. Kondomin käyttö suojaa samalla muiltakin seksitaudeilta. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla, kertoo järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais ja maksaliitosta.

Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta. Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.

B-hepatiitin itämisaika on noin kolme kuukautta. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti.

Lääkityksellä voidaan vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla elinikäinen.

– B-hepatiitti tarttuu harvoin tavallisessa arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen kautta. Hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina, Lahti muistuttaa.

Estä virushepatiitti:

  • Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.
  • Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden steriloinnista.
  • Suojaudu sukupuoliyhteydessä.

Maailman hepatiittipäivä 28.7.2016

Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen ja ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Virushepatiitit ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin Suomessa. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C- hepatiitti.

Tiedätkö, miten virushepatiitit tarttuvat?

Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla? Tee riskitesti ja testaa tietosi. Voit tehdä riskitestin Munuais- ja munuaisliiton sivulla maksa.fi/hepatiittipaiva.

Lue lisää:

Kommentoi »