Terve.fi

Hepatiitin hoito

Hepatiitin hoito
Hepatiittia voidaan hoitaa lääkehoitona tai jopa maksasiirron avulla. Hepatiitti A- ja hepatiitti B- virusta vastaan voidaan ottaa rokotus.

Akuutin hepatiitin aiheuttamaa kutinaa voidaan hoitaa tarvittaessa antihistamiineilla ja kolestyramiinilla. Maksassa hajoavien lääkeaineiden käyttöä tulee välttää ja ruokavalion tulee sisältää runsaasti energiaa ja hiilihydraatteja.

Lievää A-hepatiittia ei tarvitse hoitaa lainkaan, mutta rajun akuutin taudinkuvan yhteydessä (A-, B- ja C-hepatiitti) maksansiirto voi olla ainoa hengen pelastava hoito.

Kroonista B-hepatiittia hoidetaan interferonilla tai tablettihoitona nukleosidianalogilla. Suonensisäisiä huumeita käyttävillä hoidon ehtona on yli vuoden pidättäytyminen huumeiden käytöstä. Kroonisen C-hepatiitin hoidossa käytetään interferonia ja ribaviriinin yhdistelmää. Hoitoaika on 12-48 viikkoa riippuen C-hepatiittiviruksen tyypistä.

Autoimmuunihepatiittia hoidetaan kortikosteroideilla. Yleisesti ottaen maksansiirto tehdään, kun odotettavissa oleva elinaika on noin puoli vuotta.

A- ja B-hepatiittivirusta vastaan voidaan suojautua rokotuksin.

Lähteet:

Tartuntatautirekisteri, THL. Hakupäivä 7.2.2018.

Färkkilä M. Virushepatiitit, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Koskela R. Autoimmuunihepatiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Lumio J. Tietoa potilaalle: Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Lappalainen M., Färkkilä M. Virushepatiitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »