Terve.fi

Hepatiitin hoito

Hepatiitin hoito
Hepatiittia voidaan hoitaa lääkehoitona tai jopa maksasiirron avulla. Hepatiitti A- ja hepatiitti B- virusta vastaan voidaan ottaa rokotus.
Julkaistu: 15.4.2018
Akuutin hepatiitin aiheuttamaa kutinaa voidaan hoitaa tarvittaessa antihistamiineilla ja kolestyramiinilla. Maksassa hajoavien lääkeaineiden käyttöä tulee välttää ja ruokavalion tulee sisältää runsaasti energiaa ja hiilihydraatteja.
Lievää A-hepatiittia ei tarvitse hoitaa lainkaan, mutta rajun akuutin taudinkuvan yhteydessä (A-, B- ja C-hepatiitti) maksansiirto voi olla ainoa hengen pelastava hoito.
Kroonista B-hepatiittia hoidetaan interferonilla tai tablettihoitona nukleosidianalogilla. Suonensisäisiä huumeita käyttävillä hoidon ehtona on yli vuoden pidättäytyminen huumeiden käytöstä. Kroonisen C-hepatiitin hoidossa käytetään interferonia ja ribaviriinin yhdistelmää. Hoitoaika on 12-48 viikkoa riippuen C-hepatiittiviruksen tyypistä.
Autoimmuunihepatiittia hoidetaan kortikosteroideilla. Yleisesti ottaen maksansiirto tehdään, kun odotettavissa oleva elinaika on noin puoli vuotta.
A- ja B-hepatiittivirusta vastaan voidaan suojautua rokotuksin.
Lähteet:
Tartuntatautirekisteri, THL. Hakupäivä 7.2.2018.
Färkkilä M. Virushepatiitit, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.
Koskela R. Autoimmuunihepatiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Lumio J. Tietoa potilaalle: Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Lappalainen M., Färkkilä M. Virushepatiitit, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kommentoi »