Terve.fi

Helppoja tapoja lisätä hedelmällisyyttä

Helppoja tapoja lisätä hedelmällisyyttä

Joillekin pareille raskaaksi tuleminen on nopeaa ja helppoa. Joillakin raskaus on puolestaan ollut jo pitkään tähtäimessä, mutta asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu.
Teksti Antti Voutilainen
Mainos

Ongelmat voivat johtua fyysisistä ominaisuuksista, kuten esimerkiksi munanjohtimen tukoksesta tai vaikka sperman huonosta laadusta.

Jos on vaikeuksia tulla raskaaksi, mutta hedelmällisyyshoidot eivät vielä tunnu tarpeellisilta, voi kokeilla olisiko seuraavista ohjeista hyötyä.

Syö terveellisesti

Yleisimpiä syitä selittämättömälle hedelmättömyydelle on ovulatorinen toimintahäiriö, eli ongelmat ovulaatiossa. Vaikka ovulaatio-ongelmiin voi olla monenlaisia syitä, monet lääkärit mainitsevat nykyisin pääsyyksi juuri ruokavalion.

Tutkimuksessa, johon osallistui noin 17000 naista, tutkijat onnistuivat löytämään joukon ”hedelmällisyysruokia”. Tutkimuksen mukaan pitäisi syödä enemmän kertatyydyttymättömiä rasvoja, kuten oliiviöljyä ja vähemmän transrasvoja, joita on muun muassa pikaruoissa. Sen lisäksi täytyy syödä kasviproteiineja, kuten soijaa ja vähentää eläinproteiinien määrää esimerkiksi harventamalla punaisen lihan syöntiä. Myös kuitujen, kuten täysviljan, vihannesten ja joidenkin hedelmien pitäisi kuulua ruokavalioon samalla kun hiilihydraattien ja sokerin käyttöä tulisi rajoittaa. Kohtuullisessa käytössä voi olla myös eräitä rasvaisia tuotteita, kuten jäätelöä, täysmaitoa ja juustoa.

Painon tarkkailu

Halusipa noudattaa ”hedelmällisyyysruokavaliota” tai ei, tulisi joka tapauksessa kiinnittää huomiota painoon. Tutkimukset osoittavat, että jos painoindeksi on kovin korkea tai reilusti alle suositusten, häiritsee se ovulaatiota ja sillä saattaa olla myös vaikuttaa tärkeiden lisääntymishormonien tuotantoon.

Stressin lievitys

Stressin ja hedelmättömyyden yhteydestä on kiistelty pitkään, mutta todisteet lisääntyvät. Eräässä Alice Domarin johtamassa tutkimuksessa naisilla, jotka kävivät stressiä vähentävässä terapiassa, todettiin hedelmöitysmahdollisuuksissa huomattava lisääntyminen. Itse asiassa jopa hedelmöityshoidossa olleilla naisilla lopputulos oli onnistuneempi, kun stressitasot pidettiin ojennuksessa. Asiantuntijat sanovatkin, että mikä tahansa, mikä saa rentoutumaan, oli se sitten musiikin kuuntelu, jooga, hieronta, päiväkirjan kirjoitus, lukeminen tai puutarhan hoito, auttaa.

Akupunktio

Vaikka monet asiantuntijat sulkevat akupunktion pois hedelmällisyyttä lisäävistä menetelmistä, on tämä vanha kiinalainen hoitomuoto todettu joissain tutkimuksissa auttavan hedelmöittymistä naisilla, jotka ovat hedelmöityshoidossa. ”Olen joskus suositellut akupunktiota jonkin stressin vähennysaktiviteetin, kuten joogan yhteydessä, hedelmöittymistä kannustaakseni”, lääkäri Staci Pollack sanoo.

Ovulaatio

Vaikka oikeaan aikaan kuukaudesta liikkeellä oleminen ei varsinaisesti lisääkään hedelmällisyyttä, se kuitenkin lisää mahdollisuutta tulla raskaaksi. Ajoitus on avainsana, kertoo Pollack. Munasolu elää vain 24-36 tuntia, mutta siittiöt voivat elää naisen lisääntymisalueella paljon kauemmin, jopa viisi päivää. Joten lisätäkseen hedelmöittymisen mahdollisuutta kannattaa aloittaa intiimit kanssakäymiset jo kolmesta neljään päivään ennen ovulaatiota ja jatkaa aina noin vuorokautta ovulaation päättymisen jälkeen.

Lähde: WebMd – Getting Pregnant: Easy Ways to Encourage Fertility

Lue myös:

Ovulaatio, tietopaketti

Nainen, näistä merkeistä tiedät, että ovuloit

10 myyttiä raskauden alkamisesta

Julkaistu: 30.6.2008