Häpeätkö peräpukamiasi?

Häpeätkö peräpukamiasi?
Joka toinen kärsii oireilevista peräpukamista jossakin elämänvaiheessa. Ne talttuvat yleensä kotikonstein. Peräaukon verenvuoto on silti aina tutkittava.
Julkaistu 2.6.2015

Kaikilla on peräpukamat. Ne ovat perä­aukon tiivisteitä, jotka varmistavat, ettei­ uloste karkaa. Pukama sairaudesta puhutaan silloin, kun perä­pukamat aiheuttavat oireita.Pukamilla on kyky laajentua ja pienentyä. Jos uloste­ on kovaa ja ulostaessa täytyy ponnistella­ pitkään, peräpukama­kudos löystyy ja sisällä olevat laskimot laajenevat.  Niiden kiinnittyminen anaalikanavan seinämiin heikkenee, ja ne alkavat pullistua ulospäin.Pukamavaivoja usein hävetään, vaikka vaiva­ on hyvin tavallinen. Jopa joka toisella pukamat oireilevat jossakin elämänvaiheessa. Yleensä muutaman viikon kotihoito rauhoittaa pukamat, mutta vaivalla on taipumus uusiutua.

Kaksi tavallista syytä

1 Ummetus ja siihen liittyvä kova uloste. Kun ulostamisen yhteydessä joutuu kovasti­ ponnistelemaan, vatsaontelon paine nousee. Tämä heijastuu peräaukon alueelle.

2 Raskaus. Sikiön kasvaminen aiheuttaa vatsaonteloon painetta. Vaiva yleensä helpottuu pian synnytyksen jälkeen. 

Tunnista oireet

Vessapaperissa on verta ulostamisen jälkeen. Verta saattaa tippua myös pönttöön.

Pullistuma peräaukon suulla. Se palautuu ulostamisen jälkeen itsekseen takaisin tai sitä joutuu työntämään sinne sormin.Tuhriminen eli pukamat eivät pidäkään peräaukkoa tiiviinä, vaan uloste likaa housut.Kipu on harvinainen oire. Pukamakipu syntyy, kun pukaman sisäinen verenvuoto saa aikaan verenpurkauman peräaukon suulle tai peräpukamaan muodostuu hyytymä. Tällöin puhutaan trombosoituneista pukamista.

Näihin pukamat sekoitetaan

Peräaukon haavaumat. Jos kyse on niistä, perä­aukossa on toistuvasti kipua ulostamisen jälkeen. Perä­aukosta voi tulla hieman myös verta.

Peräaukon seudun paise eli perianaaliabsessi. Paise syntyy, kun peräaukon sisemmän tai uloimman sulkijalihaksen sisällä­ olevat rauhaset tukkeutuvat, tulehtuvat ja alkavat märkiä. Märkä hakeutuu sulkijalihaksen läpi ihon alle. Erittäin kipeä paise voi sijaita peräaukon ulko- tai sisäpuolella,­ yleensä peräaukon vieressä ulkona. Kun­ paise aukaistaan, kipu hellittää.Sulkijalihaksen kouristelu. Peräaukon seudulla voi tuntua voimakasta puolesta minuutista muutamaan ­minuuttiin kestävää kipua. Kouristus rauhoittuu suihkuttelemalla peräaukon seutua lämpöisellä vedellä.   Lantionpohjan alueen kivut.­ Ne voivat tuntua myös peräaukon seudulla. Kivut johtuvat­ lantion­pohjan lihaksien­ yli­jännittyneisyydestä. Apua saa fysio­terapeutin antamasta sähköärsytyshoidosta. Jos kivut jatkuvat, voidaan asentaa sakraalihermo­stimulaattori selkään ihon alle. Se toimii kuin sydämen tahdistin.

Lue myös:

Kommentoi »