Näin hoidat peräpukamat lääkärissä tai kotona

Näin hoidat peräpukamat lääkärissä tai kotona
Kiusalliset peräpukamat voi hoitaa niin lääkärissä kuin kotona. Lue, miten pääset kiusallisesta vaivasta eroon.
Julkaistu 6.6.2017

Hoida peräpukamia lääkärissä 

  1. Pukamien poisto paikallis­puudutuksessa.­ Näin poistetaan etenkin pieniä ulkoisia iho­hetuloita. Toimenpide vastaa luomien poistoa.
  2. Kumirengashoito. Siinä­ voimakkaasti oireilevien peräpukamien­ yläpuolelle, anaalikanavan limakalvolle laitetaan kumirenkaita. Ne vetävät ulospullistuneet pukamat paikalleen. Samalla­ pukama­kudoksen verenvirtaus ­vähenee. Kun kumirenkaat asennetaan riittävän ylös kohtaan, jossa ei ole tuntoa, toimenpiteestä ei aiheudu kipua. Yhdellä­ kerralla laitetaan kolme kumi­rengasta. Toimenpide toistetaan 2–3 kertaa. Hoidon­ jälkeen tuntuu ulostamisen tarvetta, mutta­ se menee parissa­ tunnissa ohi. ­Tavallinen särkylääke auttaa. Sairauslomaa ei tarvita.
  3. Leikkaus perinteisellä tekniikalla. Silloin pukamakudos poistetaan ja haavat jätetään auki. Leikkauskohta paranee itsekseen, mutta ulostaminen on hyvin kivuliasta parin viikon ajan. Kipulääke ja puuduttava geeli helpottavat oloa. Sairauslomaa tarvitaan kaksi viikkoa.
  4. Leikkaus uudella tekniikalla.­ Siinä peräpukamiin vievät­ verisuonet solmitaan ultra­ääniohjauksessa.­ Kun verenkierto­ pukamissa vähenee, ne pienenevät. Pukamat voidaan myös kiristää ommellen normaalille paikalleen. Sairaus­lomaa tarvitaan viikko.

Hoida peräpukamat kotona 

  1. Korjaa ruokavaliota, jos kärsit ummetuksesta. Tärkeintä on saada ulostemassa pehmeäksi, jolloin ulostaessa ei tarvitse ponnistella. Syö kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyvä­viljaa, kasviksia ja marjoja. Juo paljon vettä.
  2. Hanki lääkekuituja eli bulkkilaksatiiveja. Ne ­lisäävät ulostemassaa ja pehmentävät ulostetta. Lääkekuituja ovat muun muassa pellavansiemenet, pellavarouhe, pellavarakeet ja plantago ovata -kasvin siemenet eli psyllium.
  3. Suihkuttele peräaukkoa­ lämpöisellä vedellä­ ulostamisen jäl­keen ja rasvaa apteekin peräpukamasalvoilla tai perus­voiteella. Tutkimuksissa­ ei ole ­todettu rasvojen tehossa­ eroa.
  4. Kuivaa pesun jälkeen taka­puolesi pyyhkeellä. ­Paperi saattaa ärsyttää ja aiheuttaa kutinaa pukamissa.

Hakeudu ajoissa tutkimuksiin! 

Valtaosa vähäoireisista peräpukamavaivoista hoituu yksinkertaisella kotihoidolla. Kun peräpukamat paranevat, voi mennä vuosia, ennen kuin ne taas oireilevat. Jos ne vaivaavat jatkuvasti tai ulostamisen yhteydessä näkyy verta, kannattaa käydä lääkärissä.  Lääkäri tutkii peräaukon alueen ja katsoo peräaukkoa lyhyellä putkella. Jos peräaukosta on tullut kirkasta verta, tarvitaan paksusuolen loppuosan tähystys. Sen avulla varmistetaan, ettei kyse ole pahalaatuisesta taudista, kuten peräsuolen syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.Jos peräpukamat vaivaavat nuoria, noin parikymppisiä, ja paperissa näkyy pyyhittäessä vain muutama veriviiru, huolta syövästä ei ole. Mikäli verenvuotoa on yli viisikymppisellä, kannattaa vaatia koko paksusuolen tähystystä. Joskus  syöpää on hoidettu pitkään peräpukamina, jolloin syövän hoito on viivästynyt.

Kommentoi »