Treeni ja ravinto

Grillaa kevyesti!

Grillissäkin voi varmistaa kevyitä ja terveellisiä herkkuja. Pienillä valinnoilla kaloreita kertyy vähemmän, jolloin selviää ilman ähkyä ja kesäkaudelta kertyneitä grillikiloja – iloista tinkimättä.

31.5.2012

Jokaisessa meissä asuu pieni grillaaja. Kun luovuus ja mielikuvitus saavat tilaa, valmistuu mieleisiä ruokia, uusia makuja; ja ennen kaikkea grillaamisesta nautitaan. Kesägrillaaminen on muutakin kuin ruoanlaittoa. Se on rentoa ulkona puuhailua, jossa tärkeintä on tunnelma. Siksi tämä laji ei sovi tosikoille, eikä kiireisille.

Grillistä valmistuu terveellistä ja herkullista syötävää, kun pääsääntöisesti valitaan vähärasvaista grillilihaa ja katsotaan makkarapaketista, minkä verran siinä on rasvaa. Kasviksista saa grillaamalla esiin herkullisia makuja ja ne täyttävät vatsaa ilman ähkyä.

Kun pienillä valinnoilla säästää 100 kilokaloria päivässä, estyy 100 gramman painonnousu viikossa. Kolmen kesäkuukauden aikana estyy reilun kilon kertyminen.

Herkkuja grillimestarin tyyliin

Kirjoista, lehdistä, kauppojen ruokaesitteistä ja internetistä löytyy paljon grillausohjeita ja -reseptejä. Niitä on mukavaa selata ja valita hyvältä tuntuvat kokeiltaviksi. Itse löydetyt tavat tehdä grilliruokaa ovat loppujen lopuksi ne parhaimmat, koska ne sopivat juuri omaan tyyliin.

Grillaajalla olkoon täysi vapaus valmistaa sellaista ruokaa, jota hän haluaa tehdä. Kun halutaan herkutella ilman suurta vaivaa ja välttää esivalmisteluja, grillataan vaikkapa hot dogeja tai hampurilaisia. Ulkogrillissä sämpylä – myös ruisleipä – paahtuu rapeaksi ja tarjolle varataan runsaasti erilaisia lisäkkeitä, joista jokainen ruokailija kokoaa itse mieleisensä annoksen. Tämän mutkattoman kesäruoan salaisuus piilee kastikkeessa, joka on itse tehty tai ostettu kaupasta.

Lue myös: Kesä valloittaa lautasella

Kekseliäisyys kunniaan!

Grillaajan kekseliäisyys monipuolistuu kesä kesältä: edelliseltä aterialta jääneet uudet, keitetyt perunat muuntuvat herkullisiksi, kun ne öljytään ja kuumennetaan grillissä tai muurikkapannulla. Päälle tuoreita yrttejä ja pöydältä löytyy suolasirotin, jos joku sitä haluaa käyttää.

Kala kypsyy annoksina alumiinifolionyyteissä, joissa on myös sipulinvartta, valkosipulia, tilliä, tomaattia, kesäkurpitsaa ja ripaus suolaa.

Grillaa kasviksia!

Tomaatti, joka kypsyy hiljalleen, maistuu mehevämmältä ja täyteläisemmältä kuin tuore. Lisäksi siitä imeytyy kypsänä paremmin lykopeenia, joka vähentää sydäninfarktiriskiä. Grillattu tomaatti pysyy pitkään vaarallisen kuumana, ja siksi on varottava polttamasta suutaan.

Sipulin maku miedontuu kypsennyksen aikana. Todellisia herkkupaloja syntyy, kun sipulit hautuvat hiljalleen miedolla lämmöllä. Kesän uudet sipulit vain kuumennetaan grillissä, mutta vanhat sipulit kypsennetään isoina lohkoina varrastikuissa. Valelu öljyllä tai grillauskastikkeella estää kuivumisen.

Kesäkurpitsa halkaistaan pituussuunnassa ja koverretaan venemäiseksi. ”Tyhjää venettä” grillataan hetki molemmin puolin. Kun kesäkurpitsa on saanut hieman väriä, koverrettu keskiosa täytetään grillaajan täytteellä tai vuohenjuustopaloilla. ”Kasvisvene” on valmis, kun juusto on sulanut.

Paprikan maku muuttuu grillissä erinomaiseksi. Kokonainen paprika halkaistaan ja siemenet poistetaan. Pintaa öljytään hieman ja grillataan puolikkaina tai isoina lohkoina. Paprikoita kannattaa grillata kerrallaan reilusti, sillä ne maistuvat hyviltä jäähtyneinäkin.

Herkkusienet kypsyvät nopeasti vartaissa. Grillauskastikkeilla saadaan erilaisia makuja. Portobellosienet täytettyinä lakkeina ovat muhkeita tarjottavia.

VINKKI!

RESEPTI : Ratatouille grilliaterialla

  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
  • 1 punainen paprika
  • 1 sipuli
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl tomaattimehua
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa

Kuutioi kasvikset ja paista parilalla tai pannulla oliiviöljyn kanssa, kunnes ne ovat sopivasti pehmenneet mutta vielä sopivan rapsakoita . Lisää tomaattimehu. Mausta pippurilla ja suolalla.

Lue myös: 8 kevyttä grilliruokaa

Grillaa terveellisesti!

  1. Kukin grillimestari haluaa käyttää omanlaisia grillausvälineitä. Monet tykkäävät kaasu- ja sähkögrilleistä, koska niiden lämpö on kätevästi säädettävissä. Jotkut haluavat polttaa puita ja tehdä niistä hiilloksen. Grillejä on nykyisin monenlaisia ja niiden grillausominaisuudet ovat kovin erilaisia; varminta on opetella tuntemaan oma grillinsä, jotta ruoka ei esimerkiksi kärvenny.
  2. Ruoan kärventämistä on syytä välttää. Mustaksi palaneessa ruoassa on epäterveellisiä yhdisteitä. Siksi avotulella ei grillata.
  3. Grillattavat tuotteet kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillaamista. Kylmästä tuotteesta ei saa hyvää tulosta; pinta palaa, mutta sisus jää raa’aksi.
  4. Grillausalustan käyttö on suositeltavaa. Tällöin ruoka ei pääse kosketukseen tulen kanssa, eikä rasva tipu hiilien päälle, mikä estää terveydelle haitallisten hiilivetyjen muodostumisen.
  5. Marinadi, jossa on öljyä, suojaa tuotetta grillattaessa. Grilliin ei saisi tippua öljyä tai nesteitä. Niistä syntyy korkeassa lämpötilassa haitallisia yhdisteitä, jotka haihtuessaan kohoavat grillattavaan tuotteeseen. Tämän vuoksi ruokia ei kannata penslata maustekastikkeilla ja marinadeilla grilliritilän päällä.
  6. Pihvejä on hyvä grillattaessa kääntää usein. Jatkuva kääntely pitää lihan sisälämpötilan matalana.
  7. Jauhetusta lihasta tai sianlihasta valmistetut grillipihvit sekä siipikarjanliha kuumennetaan täysin kypsäksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
  8. Grillatut tuotteet suolataan vasta kypsänä tai ei suolata lainkaan, sillä marinadit ja maustekastikkeet voivat olla suolaisia.
  9. Esikypsennys on hyvä vinkki silloin, kun grillataan suuria ruokamääriä. Näin ruoka saadaan kypsäksi myös sisältä ilman, että ruoka palaisi pinnalta. Grilli antaa isoille, kypsiksi keitetyille lihapaloille kauniin pintavärin ja viimeistelee maun.
  10. Makkaran ohella on paljon muutakin grillattavaa. Makkarassa on nitriittiä, jota 15 kiloa painava lapsi saa jo yhdestä nakista päivässä maksimiannoksen.
  11. Kävyillä ei lämmitetä grilliä. Niistä syntyy palaessa haitallisia yhdisteitä, jotka haihtuessaan tarttuvat kypsennettävään ruokaan.
  12. Grillauksessa ei ole tiukkoja sääntöjä, eikä epäonnistumisia ole. ”Onnistuit erilailla,” totesi eräs nuori perheen grillimestarille. Kotiruoan salaisuus piilee lopputulosten yllätyksellisyydessä ja vaihtelevuudessa.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt