Kauneus ja Terveys

Ensimmäinen kerta jännittää aina

Ensimmäinen kerta jännittää aina
Oletko harrastamassa seksiä uuden kumppanin kanssa ensimmäistä kertaa? Ensimmäinen kerta jännittää aina, vaikkei olisikaan kyse elämän ensimmäisestä seksikerrasta. Tästä jutusta saat hyvää tietoa, jos tuleva kerta on elämäsi ensimmäinen kerta.
Julkaistu: 23.6.2013
Eka kerta on aina eka kerta – tapahtui se sitten oikeasti ensimmäistä kertaa tai ensimmäistä kertaa uuden kumppanin kanssa. Se saattaa jännittää. On hyvä muistaa, ettei täydelliseen suoritukseen tarvitse pyrkiä. Teknistä suoritusta tärkeämpää on molemminpuolinen halu.
Erityisen tärkeää ensimmäisen kerran kannalta on hyvien muistojen muodostuminen. Tämä edellyttää sekä omien että kumppanin tunteiden huomioimista.
– Tunteet ovat tärkeä kompassi ensimmäiselle kerralle, muistuttaa Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntija Maaret Kallio.

Oma ja toisen halu tärkeää

Hyvän kokemuksen saavuttamiseksi on olemassa tiettyjä kriteerejä, joita kannattaa kuunnella ensimmäistä kertaa suunniteltaessa. Yksi näistä kriteereistä on keskustelu. Seksistä on pystyttävä puhumaan kumppanin kanssa ja esimerkiksi ehkäisymenetelmää on hyvä miettiä etukäteen. 
Erityisen tärkeää on oma ja toisen seksuaalinen halukkuus – seksiä pitää haluta ja halun pitää kummuta omasta itsestä. Itseään vastaan ei saa tehdä siinä pelossa, että kumppani suuttuu tai jättää. Tällainen kumppani ei ole hyvä tai arvostava. Myöskään itse ei saa painostaa omaa kumppaniaan.
– Pelkästään toisen halu tai oma halu ei riitä seksiin. Seksiin kuuluu kaksi osapuolta. Jos omaa halua ei ole, silloin ei seksiä kannata harrastaa. Tämä pätee kaikkiin kertoihin, ei ainoastaan ensimmäiseen kertaan, Kallio toteaa.
Alkoholi ja seksi eivät sovi yhteen. Tunteitaan ei pitäisi turruttaa alkoholilla. 
– Omien tunteiden mittailu on tärkeää. Kaikenlaisia tunteita voi ja saa olla, mutta niiden mitta on merkittävä: jos jännityksen ja pelon tunteet ovat suuria ja halun tunne pieni, ekaan kertaan ei ole valmis, muistuttaa Kallio.

Seksissä saa mokata

Kun menet ensimmäistä kertaa auton rattiin, kukaan ei oleta, että osaat ajaa autoa täydellisesti. Auto saattaa sammua ja nykiä. Kerta kerralta ajaminen sujuu paremmin: uusi auto vaatii jälleen oman opettelunsa.
Samaan tapaan myös seksi on harjoittelua, teet sitä sitten ensimmäisen kerran tai uuden kumppanin kanssa. Eka kerta ei voi olla, eikä sen tarvitse olla täydellinen.
– Seksi on mokaajien laji – ne, jotka uskaltavat mokata ja olla epätäydellisiä, ovat valmiita seksiin. Seksin idea ei ole olla täydellinen, vaan se, miten osaat olla toisen kanssa kun et oikein osaa, Kallio tiivistää.
Rakastelu on herkkää ja intiimiä, ja jokainen tahtoo seksin äärellä kokea olevansa riittävä ja hyvä. Täydellisyydentavoittelulla pyritään peittämään epävarmuus seksin suhteen. Seksi ajatellaan suorituksena tai esityksenä. 
– Erityisesti nuoret pohtivat paljon, miten seksiä pystyy teknisesti suorittamaan: miten antaa suuseksiä ja miten hyväillä rintoja. Näihin asioihin ei ole olemassa yhtä tapaa. Teknistä suorittamista tärkeämpää on seksin harjoitteluun uskaltautuminen, Kallio kertoo.

Seksiäkin voi harjoitella

Seksi voi mennä joskus enemmän tai vähemmän pieleen – erektio voi lopahtaa tai kondomi hajota. Kun eka kerta epäonnistuu, pintaan voi nousta monenlaisia tunteita. Voi ajatella, ettei osaa seksiä ja pitää itseään huonona rakastajana.
Itselleen täytyy muistaa olla armollinen. Seksiä ei tarvitse osata ja sitä voi harjoitella aina uudestaan erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi synnyttämisen jälkeen. Toisaalta oman kumppanin kanssa voi kokeilla uusia asentoja – seksi on aikuisten leikkiä.
Täydellinen, suorittava seksi mietityttää sekä aikuisia ja nuoria. Mallia seksiin otetaan esimerkiksi pornosta, jossa ei näy epävarmuuden tai jännityksen tunteet. Yltiöromanttiset tarinat, joissa täydellistä seksiä harrastetaan taljalla takkatulen äärellä luovat suorituspaineita – tuohon pitäisi pystyä. Tällaisenaan tilanne on toki mahdollinen, mutta se ei ole koko totuus.
– Jos ei ole aiempia kokemuksia, ottaa enemmän paineita ekasta kerrasta. Seksissäkin olemme kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, Kallio muistuttaa.
Asiantuntijana psykoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio.
Lue myös:
Kommentoi »