”Kun odotin toista lastani, neuvolan vaaka ei riittänyt punnitsemaan minua. Tuntui nöyryyttävältä, kun minun piti nousta kahdelle vaa’alle yhtä aikaa. Tiesin olevani ylipainoinen. Koin silti, etten voinut tehdä asialle mitään raskauden aikana.
Kuvittelin, että imettäminen laihduttaa. Liikakilot jäivät, ja aloin vältellä sosiaalisia tilanteita. Piilotin vartaloni telttamaisiin, mustiin vaatteisiin. Halusin olla huomaamaton ja pieni enkä korostaa olemustani värikkäillä vaatteilla. En mennyt enää juhliin. Kun lensimme lomalle, pelkäsin, mahdunko lentokoneen istuimeen. En saanut juoksevaa taaperoa kiinni, vaikka lyllersin henkeni edestä.
Mietin, että olinpa ollut itsekäs, kun hankin lapsia. Enhän edes jaksanut leikkiä heidän kanssaan!
Ylipainosta huomauteltiin neuvolassa ja lääkärillä
Kiloista paasaaminen masensi. En ole koskaan ollut laiha. Vitsailin painostani, mutta loukkaannuin, jos joku muu otti sen puheeksi. Laihdutusyritykseni epäonnistuivat, sillä aloitin dieetin maanantaina ja lopetin sen samana iltana. En jaksanut olla kärsivällinen. Halusin, että liikakilot lähtisivät heti.
Sitten menin flunssan takia terveyskeskukseen ja kohtasin inhimillisen lääkärin. Puhuimme pitkään ylipainoni riskeistä. Aloin ymmärtää, että sydämeni saattaisi pettää niin suuren kuorman takia. Lääkäri ehdotti sairaalan laihdutusryhmää. Sieltä sain tuekseni ravitsemusterapeutin. Erittäin niukkaenerginen dieetti antoi alkusysäyksen muutokselle, eikä se tuntunutkaan vaikealta.
Aloin kävellä monta kertaa viikossa 2–5 kilometriä kerrallaan. Motivaatio koheni, kun olosta tuli energinen ja vaatekoko alkoi pienentyä. Painoni putosi parissa kuukaudessa 30 kiloa.
Menin kuntosalille 120-kiloisena
Rutiinitarkastuksessa sain yllättäen keliakiadiagnoosin. Minulla ei ollut mitään tyypillisiä keliakian oireita, mutta silti suolinukkani oli tuhoutunut. Diagnoosi tarkoitti lähtöä lopuillekin huonoille hiilihydraateille.
Television laihdutusohjelmien innoittamana palkkasin avukseni personal trainer Igor Sergeevin. Hän teki heti selväksi, etten saa huijata tai valittaa. Hän kyllä näkisi, jos en jaksaisi tehdä enää yhtään toistoa.
Vaikka olin laihtunut jo kymmeniä kiloja, salille meno tuntui hirveältä. Painoin yhä 120 kiloa, enkä päässyt edes polvilleni lattialle. Tunsin ihmisten tuijotuksen. Se satutti.
En ymmärrä, miksi salilla mulkoillaan ylipainoisia. Eikö ole vain hyvä asia, että haluaa muutosta?
Treenien jälkeen oli hakattu olo
Ensimmäisten treenien jälkeen tuntui kuin kehoani olisi hakattu. Yöllä en pystynyt kääntymään sängyssä, koska minuun sattui niin paljon. Rintani ovat kadonneet treenatessa ja kehossani on roikkuvia kohtia. En silti vaihtaisi oloani entiseen.
Treenaan kuudesti viikossa. Voin kyykätä 70 kiloa selässäni ja kääntää 100-kiloisia traktorinrenkaita. Kehoni koostumus on muuttunut täysin. Läskin tilalle on tullut lihaksia.
Olin huoliteltu lihavanakin
Meikkasin, laitatin kynteni ja ostin asusteita ja tuoksuja. Kuljin samoissa tummissa vaatteissa, koska isojen tyttöjen vaatteet ovat kalliita.
Rakastan muotia, joten elämänmuutos on tullut kalliiksi. Uusiin vaatteisiin on kulunut tuhottomasti rahaa. Olen pienentynyt koosta 60 kokoon 42–44. Muutos on yhdeksän vaatekokoa.
Haluan laihtua vielä 15 kiloa, mutta en suhtaudu kiloihin pakkomielteisesti.
Suosin korkeavyötäröisiä housuja, sillä niillä saan kurottua löysän vatsanahkan tiiviiseen kasaan. Uusia mittoja on vaikea hahmottaa, varsinkin kun ne muuttuvat koko ajan. En ole nytkään siro, vaan ennemminkin pitkä ja harteikas amatsoni. Tyylini on nuorekas ja naisellinen. Pidän jakuista, mekoista ja neuletakeista. Toisinaan puen ylisuuren neuleen, leggingsit ja Converse-tossut.
Mieheni on entinen SM-tason pesäpalloilija ja urheilee yhä. Hän ei ole kommentoinut ulkonäköäni lihavana.
Normaalipainoinen saa parempaa palvelua
On uskomatonta, että normaalipainoisena saa parempaa palvelua kuin lihavana. Ennen kohtelu oli toisenlaista, kun kävin kaupassa. Puistattaa ajatella, miten ylipainoiset luokitellaan tyhmiksi, laiskoiksi ja saamattomiksi.
Muiden mielestä olin ennenkin itsevarma. Itse ajattelen, että itseluottamukseni on kasvanut nollasta kahteensataan.
Olen katsellut parin vuoden takaisia kuvia, ja miettinyt, olinko todella noin iso. Haluaisin halata sen aikaista itseäni: Kyllä se siitä.
Voitto Miss Plus Size -kilpailussa
Voitin Miss Plus Size -kilpailun tammikuussa 2017. Haluan olla hyvä esikuva siitä, ettei tarvitse olla langanlaiha, vaan voi kantaa kurvinsa ylpeydellä ja silti olla urheilullinen!
Haluan tehdä työtä kiusaamista vastaan. Olen myös lupautunut lähteä kouluihin kertomaan, miten vääristyneen kuvan some antaa meille ulkonäöstä ja painosta. Minäkin saan itsestäni oikein hoikan kuvan, kun tarpeeksi monta ruutua napsin ja kiemurtelen mitä ihmeellisimpiin asentoihin.
Nyt aletaan raivaamaan tietä terveellisen itsensä hyväksymisen puolesta!
Näin onnistut laihdutuksessa
Marjaana Lehtisen vinkit
- Hylkää ihmedieetit. Ne eivät toimi. Kilot kertyvät vuosien aikana, joten niiden laihduttaminenkin vie aikaa. Aseta välitavoitteita ja laihduta 10–15 kiloa kerrallaan.
- Palkitse itsesi edistymisestä. Hanki suklaalevyn sijaan hyvä aikakauslehti, merkkilaukku tai uudet korvakorut.
- Syö säännöllisesti. Itse nautin päivässä 7–8 annosta, eikä nälkä pääse yllättämään. Kylläisenä mieliteot on helpompi välttää.
- Kerro projektista. Ystävät tukevat laihdutuksessasi, kunhan tietävät siitä. Samalla inspiroit muita.
- Älä lannistu. Takapakit kuuluvat elämään eivätkä pilaa koko projektia. Salli itsellesi herkkupäivä kerran viikossa.