”En pidä kumppanini lapsesta – voiko suhdetta jatkaa näin?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”En pidä kumppanini lapsesta – voiko suhdetta jatkaa näin?”
Uusperheissä puolison lapset aiemmista suhteista tulevat rakkauden mukana ja ne asettuvat vääjämättä osaksi arkea. Ongelmia syntyy, jos lapsen ja uuden kumppanin kemiat eivät kohtaa. Perheneuvoja Nina Kauppisen mukaan asia kannattaisi käsitellä avoimesti.
Julkaistu 30.10.2020

Tämän viikon Rakkausklinikalla on visainen pähkinä: mitä tehdä, jos kumppanin lapsi ei miellytä eikä kiintymystä häneen synny? Voiko suhdetta jatkaa, kun elämässä on mukana harmistusta aiheuttava kolmas pyörä?

Kysymys on varsin rohkea ja harva uskaltaa tällaisen asian sanoa ääneen etenkään puolisolleen. Omia tunteita ei voi kuitenkaan paeta eikä niitä voi huijata. Perheneuvoja Nina Kauppinen muistuttaa, että lasta pitää silti aina kohdella reilusti.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

En kiinny puolisoni lapseen, en ole koskaan pitänyt hänestä. Voiko suhde jatkua tältä pohjalta?

Olemme seurustelleet kumppanini kanssa jo vuosia ja viimeiset vuodet olemme asuneet saman katon alla. Kumppanini alakouluikäinen lapsi viettää meillä viikonloppuja silloin tällöin muutaman kerran kuukaudessa.

Ongelmana on, että en millään pysty kiintymään tuohon lapseen. Jo ensi tapaamisesta lähtien tuntui, että en pidä lapsesta. Yritän selvitä lapsiviikonlopuista järjestämällä aina itselleni töitä tai muuta menoa.

Onko mitään syytä jatkaa parisuhdetta tältä pohjalta? Puolisostani pidän kyllä.

Perheneuvoja Nina Kauppinen vastaa:

Kiitos rohkeasta ja herkästi tunteita herättävästä kysymyksestäsi! Kurjaa, että lapsiviikonloput ovat olleet sinulle hankalia näin pitkään.

Kysymyksesi on lyhyt, joten heittelen sinulle paljon kysymyksiä. Olet varmasti niitä jo pohtinutkin, mutta toivottavasti joku niistä avaa uutta näkökulmaa pohdintaasi.

Yleensä pienet lapset aitoudessaan herättävät hellyyttä ja suojelunhalua, mutta eivät aina ja kaikissa. Kulttuurissamme on suuri paine ajatella, että aikuinen rakastaa lasta, koska niin kuuluu tuntea. Tunteitaan ei kuitenkaan voi valita.

ˮTunteita ei voi valita, mutta lasta pitää aina kohdella reilusti.ˮ
Perheneuvoja Nina Kauppinen

On hyvä tunnustaa rehellisesti itselleen ikävätkin tuntemukset. Toiminnastaan aikuinen kuitenkin on vastuussa eli lasta pitää kohdella ystävällisesti ja reilusti.

Osaatko sanoa miksi et pidä puolisosi lapsesta? Herättääkö lapsi sinussa jotain aiempaan elämänhistoriaasi liittyvää vastenmielisyyden tunnetta? Käyttäytyykö lapsi sinusta jotenkin ikävästi tai välinpitämättömästi sinua kohtaan? Viekö hän liikaa puolisosi huomiota tai liittyykö vastenmielisyys muuten tilanteeseen, että puolisollasi on lapsi ja sinulla ei? Pidätkö ylipäätään lapsista ja onko sinulla kokemusta muista lapsista? Kuuluuko oma lapsi tulevaisuuden suunnitelmiisi tai haaveisiisi?

Kerrot, että et millään pysty kiintymään lapseen. Etkö ole millään tavalla saanut luotua suhdetta häneen vuosien varrella vai tarkoitatko kiintymyksellä rakkautta?

Rakkauden tunnetta ei voi edellyttää itseltään eikä lapselta. Oletko yrittänyt tutustua lapseen, mennä hänen maailmaansa, tehdä hänen kanssaan jotain, mistä pidät? Lapset yleensä pitävät ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneita heistä ja viettävät aikaa heidän kanssaan.

Kuinka näkyvä ja tuntuva tilanne on kumppanillesi? Entä lapselle, tietääkö ja tunteeko hän, että hänen olemassaolonsa ei ole iloinen asia sinulle? Todennäköisesti te kaikki tunnette tilanteen hankaluuden jollain tavalla ja se ei voi olla vaikuttamatta kotinne ilmapiiriin.

Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että parisuhteeseen liittyy aina joku kolmas, esimerkiksi puolison kiinteä suhde vanhempiin tai vaikka harrastukseen. Se kolmas antaa suhteelle tilaa hengittää.

Toivottavasti olet pystynyt puhumaan tilanteesta kumppanillesi, vaikka aihe on vaikea. Toivottavasti olet saanut kerrottua tunteistasi myös luotettaville ystävillesi tai läheisillesi.

Uuden kumppanin asemassa on melko tavallista lähteä välttelemään lapsen tapaamisia, jos tilanteeseen liittyy esimerkiksi oman roolin epäselvyyttä ja epävarmuutta tai mustasukkaisuutta tilanteesta. Vaikka toimintatapasi päästä pois ikävästä tilanteesta on ymmärrettävä, on tavallaan hullua lähteä karkuun omasta kotoaan.

Lapsen on hyvä viettää aikaa vanhempansa kanssa myös kahden ja sinulla on oikeus olla yksiksesi halutessasi myös viikonlopun aikana. Nämä asiat mahdollistuvat kyllä kotona ollessakin. Kun välttelee lapsiviikonloppuja töitä tehden tai järjestämällä menoja, samalla se estää muutoksen tapahtumista.

Olisiko voinut käydä niin, että et ole edelleenkään uskaltanut yrittää asettua kuvioon? Voisiko puolisosi tukea sinua jotenkin tässä, jos haluat yrittää vielä?

Kerrot, että pidät kyllä puolisostasi. Ilmaus on kovin vaisu. Et sano rakastavasi ja mietit kannattaako suhdetta jatkaa. On hyvä pohtia suhteenne hyviä ja huonoja puolia. Jos tunteesi eivät ole kovin vahvat ja jos epäilet teidän joka tapauksessa eroavan jossain vaiheessa, asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi puolisosi kanssa. Jos tilanne aiheuttaa kärsimystä lapselle tai teille, on hyvä hakea muutosta nopeasti.

ˮParisuhteessa ei olla suhteessa vain yhteen. Siihen liittyy aina kolmas.ˮ
Perheneuvoja Nina Kauppinen

Jos luovut suhteesta ja aloitat uuden, olet todennäköisesti uudelleen jonkinlaisen kolmiosuhteen äärellä. Parisuhteessa ei olla suhteessa vain yhteen. Kolmas voi olla esimerkiksi kumppanin kiinteä suhde omiin vanhempiin, ystävään tai johonkin intohimoiseen harrastukseen.

Kolmas antaa suhteelle tilaa hengittää ja estää sen muodostumista liian ahtaaksi. Kun puolisot ovat suhteessa paitsi toisiinsa, myös siihen kolmanteen, suhdekuvio on paljon rikkaampi ja moniulotteisempi, vaikka välillä vaativampi. Kyky kolmiosuhteiden muodostamiseen ja niihin liittyvien tunteiden käsittelyyn on olennainen osa ihmisyyttä.

Voisit hyötyä tilanteen pohtimisesta ammattiauttajan kanssa. Jo muutama kerta voi auttaa saamaan kiinni, mistä kaikesta on kyse. Hyviä jatkopohdintoja ja mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.

Kommentoi »