Terve.fi

E-pillerillä ja raskaudella suuri merkitys munasarjasyövän riskiin

E-pillerillä ja raskaudella suuri merkitys munasarjasyövän riskiin
10 vuotta e-pillereitä syömällä munasarjasyövän riski pienenee jopa 45 prosenttia, kertoo tuore brittitutkimus. Lue lisää.
Julkaistu: 27.10.2011

10 vuotta e-pillereitä syömällä munasarjasyövän riski pienenee jopa 45 prosenttia, kertoo tuore brittitutkimus. Tutkimuksen mukaan e-pillereitä ottavien naisten keskimääräinen riski sairastua munasarjasyöpään on 15 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät ole ikinä pillereitä käyttäneet.

MedicalXpressin esittelemät tulokset puhuvat myös lastenhankinnan puolesta, sillä ensimmäinen raskaus ja lapsi pienensivät riskiä 29 prosenttia ja jokainen sen jälkeen hankittu lapsi laski riskiä keskimäärin kahdeksan prosenttia.

E-pillereiden on aiemmin huomattu nostavan rintasyöpäriskiä käytön ajan, joten niiden hyödyt jäävät vähäisemmiksi kuin raskauden. Tutkijoiden mukaan e-pillereiden käyttöä kannattaa kuitenkin harkita, jos suvussa on tavattu munasarjasyöpää. Jos yhdellä lähisukulaisella on kyseinen syöpä, naisen oma riski sairastua on noin 5 prosenttia.

Munasarjasyöpä on Suomessa kuudenneksi yleisin naisten syöpä. Riski sairastua lisääntyy iän myötä. Suurimmillaan se on 65-69 vuoden ikäisillä naisilla.

Lue myös:

Kommentoi »