Terve.fi

Munasarjasyövän hoidossa edistystä

Munasarjasyövän hoidossa edistystä
Munasarjasyöpä on ollut pitkään pelätty ja vaikeasti parannettavissa oleva sairaus. munasarjasyöpä on myös kaikkein vaarallisin gynekologinen syöpä. Lue lisää.
Julkaistu: 23.8.2011

Munasarjasyöpä on ollut pitkään pelätty ja vaikeasti parannettavissa oleva sairaus. Munasarjasyöpä on myös kaikkein vaarallisin gynekologinen syöpä.

Munasarjasyövän oireet ovat erittäin lieviä, minkä takia se yleensä huomataan myöhään. Oireisiin kiinnitetään huomiota yleensä vasta, kun syöpä on levinnyt ympäröiviin kudoksiin, mikä tarkoittaa, että syöpää on vaikeampi hoitaa. Ainoastaan 20 % syöpää sairastavista naisista parantuu. Paraneminen vaatii leikkauksen ja kemoterapiaa.

Mutta viimeaikoina on saatu lohduttavia uutisia: kuolemantapaukset ovat vähentyneet 1,7 prosentti vuodesta 2002 lähtien. Ja myös pitkään sairastaneet naiset elävät pitempään. ”Parannuskeinon lisäksi tavoitteena on tehdä munasarjasyövästä hallittavissa oleva tauti” kertoo Virginian yliopiston professori Linda Duska.

Munasarjasyövän diagnoositkin ovat vähentyneet vuoden 1992 jälkeen, mihin saattaa olla syynä ehkäisypillereiden yleinen käyttö. Ehkäisypillerit vähentävät ovulaatiota, joka taas lisää munasarjasyövän riskiä.

Nykyään leikkauksissa myös uskalletaan olla aggressiivisempia. Ennen tällaisissa tapauksissa poistettiin vaan munasarjat, munanjohtimet ja kohtu, kun nykyään kirurgit uskaltavat poistaa myös muuta vahingoittunutta kudosta ja sisäelimiä. Nykyään hoitomuodotkaan eivät rajoitu ainoastaan kemoterapiaan, mikä auttaa hallitsemaan sairautta myös uusiutumisen jälkeen.

Vaikka munasarjasyöpä tulisin huomata ajoissa, ei terveellä naisella ole syytä tarkastuttaa itseään sen varalta. Yksi syy on nykytekniikan riittämättömyys ja mahdolliset valhe-positiiviset tulokset. Jos sinulla kuitenkin on suvussasi munasarja- tai rintasyöpää on hyvä käydä säännöllisesti tarkastuksessa. Voit myös kysyä mahdollisuutta geenitestaukseen, jossa käy ilmi, onko sinulla mahdollisesti rintasyöpää tai munasarjasyöpää aiheuttava geeni.

Yleisesti tarkkailtavat munasarjasyövän oireet:

  • lantion, selän ja vatsanalueen kivut
  • virtsahädät ja niiden yleisyys
  • turvotus
  • kylläisyyden tunne normaalia helpommin

Lähde: Health.com

Kommentoi »