Terve.fi

Diabetes: Sydän ja verenkierto

Diabetes: Sydän ja verenkierto
Diabetes lisää valtimotautia ja sen vaikeusastetta, sydämen vajaatoiminnan, eteisvärinän ja verenpainetaudin ilmaantuvuutta.
Julkaistu: 19.2.2010

Diabetes lisää valtimotautia ja sen vaikeusastetta, sydämen vajaatoiminnan, eteisvärinän ja verenpainetaudin ilmaantuvuutta. Diabetes vaikuttaa valtimoiden putkirakenteiden lisäksi myös putken sisällä kulkevan veren laatuun lisäten sen kokkaroitumistaipumusta. Lisäksi diabetes heikentää akuuteista valtimokohtauksista ja kajoavista toimenpiteistä selviytymistä.

Tyypin 2 diabetes nopeuttaa valtimokovettumataudin etenemistä yleensä kaikkialla valtimopuustossa keskittyen etenkin elimiin ja kudoksiin, joissa on runsas verenkierto, kuten sydämeen, munuaisiin, alaraajoihin ja aivoihin.

Verisuonitauti ahtauttavana prosessina on ongelmana valtimopuolella, jossa vallitsee korkeampi paine; sen sijaan sekä matalan paineen puolella eli laskimoissa että valtimoissa diabetes kasvattaa tukosten riskiä lisäämällä veren kokkaroitumistaipumusta.

Lääkärit käyttävät kliinisen arvion lisänä usein laskennallisia arvoja kokonaisvaltaiseen sydän- ja verisuonitapahtumien ennustamiseen, esim. SCORE- ja FINRISKI -laskureita. Korkean riskin henkilöllä on SCORE-taulukossa 5 % kuolemanriski tai FINRISKI-laskurilla 10 % valtimotapahtuman riski kymmenessä vuodessa.

Kommentoi »