Sairaudet

Diabeteksen ruokavalioon liittyy outoja käsityksiä - tässä niistä muutama

 Erilaisia ihania kesäherkkuja saavat syödä kaikki - vai saavatko?

12.7.2016 Terve.fi

Everydayhealth listasi väärinkäsityksiä diabeetikon ruokavaliosta – sekä oikaisut väitteisiin.

Myytti 1: Sokeria ei saa syödä.

Sokerin runsas käyttö on haitallista, oli diabetes tai ei. Mutta vaikka diabetesta sairastaisikin, ei karkkien syöminen tai sokerin käyttö ole kokonaan kiellettyä. Diabeetikon kannattaa pitää tarkasti silmällä verensokeria, jotta silloin tällöin pystyy nauttimaan esimerkiksi täysjyvää tai hedelmiä tai jopa muutaman karkinkin. Kohtuus ja oman itsensä tunteminen on tärkeää.

Myytti 2: Kaikki valkoinen on pahasta. 

Valkoinen jauho, sokeri tai vehnäleipä? Kaikki valkoisia. Mutta entäs kukkakaali tai vaikkapa sipuli? Jos jokin on valkoista, ei se ole automaattisesti epäterveellistä. Itse asiassa viimeksi mainittuja syömällä saa hyvin kuitua ja vähän hiilihydraatteja, joten kukkakaalin ja sipulin lisääminen ruokavalioon on vain hyväksi. 

Myytti 3: Hiilihydraatiton ruokavalio on ainoa vaihtoehto.

Hiilihydraatteja on käytännössä kaikessa ravinnossa, joten niiden saamista ei voi eikä pidä välttää kokonaan. Diabeteksen hoidossa tarkoitus on pitää verensokeri terveellä tasolla, mikä tarkoittaa myös hiilihydraattien sisällyttämistä ruokavalioon. Tärkeintä on kohtuus. Myös terveellisten rasvojen sekä proteiinien saanti on tärkeää.

Myytti 4: Sokerittomilla ruuilla ei ole niinkään vaikutusta ruokavalioon.

Sokeriton ei tarkoita automaattisesti hiilihydraatitonta ja sokerittomatkin vaihtoehdot voivat nostaa verensokeria suurina määrinä nautittuna. Vaikka leipätuotteissa lukisi niiden olevan sokerittomia, ne sisältävät silti hiilihydraatteja, joiden määrään nimenomaan tulisi puuttua.

Lähde: Everydayhealth

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt