Terve.fi

DASH-ruokavalio ehkäisee tyypin 2 diabetesta

DASH-ruokavalio ehkäisee tyypin 2 diabetesta
Julkaistu: 3.9.2009

Tutkijat toteavat tulosten tukevan aiempia epidemiologisia tutkimuksia, joissa maitovalmisteiden, täysjyväviljan sekä pähkinöiden käyttö on ollut yhteydessä vähäisempään diabetesriskiin. Alun perin verenpaineen alentamiseen suunniteltu DASH-ruokavalio (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sisältää paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa sekä vähärasvaisia maitovalmisteita. Pähkinät ja siemenet ovat osa ruokavaliota, kun taas lihan, rasvan ja erityisesti makeisten määrä on rajoitettu.

DASH tehoaa myös kohonneeseen kolesteroliin

Kokeellisissa tutkimuksissa DASH-ruokavaliosta on havaittu olevan etua muun muassa LDL-kolesteroliin ja insuliiniherkkyyteen. Näissä tutkimuksissa ruokavalion noudattaminen on ollut hyvin tarkkaa. Tässä seurantatutkimuksessa tutkittavat jaettiin kolmeen ryhmään sillä perusteella, miten paljon heidän syömisensä muistuttivat DASH-ruokavaliota. Eniten DASH:n kaltaisesti syövillä tyypin 2 diabetesta ilmaantui viiden vuoden seurannan aikana vähiten.

Tutkimuksessa seurattiin noin 900 henkilöä, joista lähes joka kuudennelle kehittyi seurannan aikana tyypin 2 diabetes. Tutkittavien ruokavaliota kartoitettiin edellisen vuoden ruokavaliokyselyllä, jossa selvitettiin sekä ruoka-aineiden syömisfrekvenssiä että annoskokoja. (Ruokatieto)

Lue lisää:

Kommentoi »