Terve.fi

DASH-ruokavaliota ei käytetä riittävästi

DASH-ruokavaliota ei käytetä riittävästi
Vaikka tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu DASH-ruokavalion hyödyt, yhä harvemmat ihmiset noudattavat sitä.
Julkaistu: 26.5.2009

Ravitsemustieteilijät suunnittelivat alunperin DASH-ruokavalion (Dietary Approaches to Stop Hypertension) alentamaan verenpainetta. Sitä testattiin kahdessa isossa kliinisessä tutkimuksessa, joiden perusteella se sai puhtaat paperit. Tämä ruokavalio riittää pitämään monen sitä noudattavan verenpainepotilaan verenpaineen kurissa ilman lääkkeitä.

DASH-ruokavaliossa on olennaista syödä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, kokojyväviljaa, vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita, hieman kalaa, siipikarjaa, kuivattuja papuja, pähkinöitä ja siemeniä sekä vain vähän punaista lihaa, makeisia ja sokeroituja virvoitusjuomia.

Tästä ruokavaliosta saa runsaasti kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, vitamiineja ja ravintokuitua, mutta vain vähän tyydyttynyttä rasvaa, kolesterolia ja natriumia.

Tuorein DASH-ruokavalioon liittyvä tutkimusraportti perustuu Nurses’ Health Study -tutkimuksen aineistoon. Tutkimukseen osallistui lähes 90 000 naispuolista sairaanhoitajaa, joiden ruokavaliota, muita elintapoja ja terveydentilaa seurattiin 24 vuoden ajan.

Niillä naisilla, joiden ruokavalio muistutti eniten DASH-ruokavaliota, ilmeni vähemmän sydäninfarkteja tai aivohalvauksia kuin niillä, jotka noudattivat tyypillistä amerikkalaista ruokavaliota, ja he kuolivat myös harvemmin sydäntauteihin (Archives of Internal Medicine, 14.4.2008).

Valitettavasti yhä harvemmat ihmiset noudattavat tätä toimivaa ruokavaliota. Erääseen kyselyyn vastasi lähes 4 500 kohonneesta verenpaineesta kärsinyttä miestä ja naista. Sen mukaan vain 19 % noudatti DASH-tyyppistä ruokavaliota, kun vielä kymmenen vuotta aiemmin heidän osuutensa verenpainepotilaista oli ollut 27 %.

Lisätietoa DASH-ruokavaliosta: www.health.harvard.edu/122.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lisätietoja:

Kommentoi »