Biseksuaalina heterosuhteessa

Biseksuaalina heterosuhteessa
Biseksuaalisuus antaa paljon liikkumavaraa, kun kumppani voi olla sekä mies että nainen. Minkälainen on parisuhde heteron ja biseksuaalin välillä? Kuinka molemmista sukupuolista voi pitää?
Julkaistu 3.4.2012

Biseksuaali tuntee seksuaalisia ja romanttisia tunteita molempia sukupuolia kohtaan ja voi olla itse kumpaa sukupuolta tahansa. Biseksuaalinen henkilö voi olla joko homo- tai heteroliitossa, kun kumppanin sukupuolella ei ole väliä. Biseksuaalisuuden voisi siis sanoa olevan jotain homoseksuaalisuuden ja heteroseksuaalisuuden välillä.

Setan määritelmä on, että biseksuaalilla on kyky ihastua ja rakastua emotionaalisesti ja/tai eroottisesti sekä miehiin, naisiin että transihmisiin. Biseksuaali voi siis olla myös aseksuaali, jos kiinnostusta seksiin ei ole, kertoo Seta ry:n koulutussuunnittelija Marita Karvinen.

– Tulee muistaa, että biseksuaalisuuskin on itsemäärittelykysymys, eli jokaisen ihmisen henkilökohtaiseen identiteettikäsitykseen liittyvä asia, Karvinen huomauttaa.

Kuinka molemmista sukupuolista voi pitää?

Ihmisen kuva omasta seksuaalisesta suuntautumisesta muodostuu yleensä murrosiän aikana tai sen jälkeen. Suuntautuminen voi kuitenkin muuntua ajan saatossa ja näin esimerkiksi murrosiässä itseään heteroseksuaalina itseään pitävä henkilö voi huomata myöhemmin itsessään biseksuaalisia piirteitä ja tajuta keski-iässä olevansakin homoseksuaali.

Kun kysymys on biseksuaalisuudesta, voi herätä kysymys siitä, kuinka ihminen voi pitää molemmista biologisista sukupuolista.

– Biseksuaali voi todellakin tykätä vahvasti sekä naisista että miehistä. Hän saattaa kokea saavansa naisilta jotain sellaista, mitä ei miehiltä saa – ja päinvastoin. Joillekin biseksuaaleille kumppanin sukupuolella ei ole mitään väliä, vaan he ihastuvat ihmiseen tämän omaan sukupuolikäsitykseen katsomatta. Joskus taas biseksuaali kokee molemmat sukupuolet viehättävinä ja potentiaalisina kumppaneina, Karvinen selittää.

Voi olla myös ohimenevä kokeilu

Biseksuaalisia fantasioita voi esiintyä myös itseään täysin homo- tai heteroseksuaalina pitävillä ihmisillä. Biseksuaalisuutta onkin pidetty eräänlaisena muoti-ilmiönä.

Jotkut psykologit ovat jopa väittäneet, että jokainen ihminen olisi syntyessään biseksuaali. Biseksuaalisuus on myös nähty murrosikään liittyvänä kehityksen vaiheena ja kokeiluna, kun nuori vielä etsii itseään ja suuntautumisidentiteettiään.

– En sanoisi, että jokainen vauva on syntyessään biseksuaali. Kuitenkin yhteiskuntamme heteronormatiivisuus vaikuttaa lasten kehitykseen yrittämällä kovasti kasvattaa heitä heteroiksi. Uskon, että jos yhteiskuntamme tarjoaisi useampia hyväksyttyjä seksuaalisen suuntautumisen malleja, se olisi seksuaalisesti rikkaampi ja moninaisempi, Karvinen miettii.

Biseksuaalisuudesta on seksuaalineuvojan mukaan alettu puhua positiiviseen sävyyn vasta viimeaikoina.

– Biseksuaalisuutta pidetään silti usein vain ohimenevänä kokeiluna, mitä se voi joidenkin kohdalla ollakin. Biseksuaalisuus voi kuitenkin olla myös pysyvää, ja henkilö voi ymmärtää oman biseksuaalisuutensa ei ainoastaan murrosiässä, vaan myös esimerkiksi vasta keski-iässä. Biseksuaalisuuden kokeminen on hyvin moninainen ja yksilöllinen asia.

Jopa 30 prosenttia muuta kuin täysin heteroita

Biseksuaaliset ovat merkittävä seksuaalivähemmistö niin muualla maailmassa kuin Suomessa. Ihmisten seksuaalisen suuntautumisen kartoittaminen on hankalaa, mutta jonkin verran tiedetään siitä, että suomalaisista 5–30 prosenttia ilmoittaa olevansa jotain muuta kuin täysin heteroita.

– Mitään tarkkoja tilastoja bi- tai homoseksuaalien määrästä ei ole, mutta erilaisten kysymysten avulla on mahdollista saada yleiskuvaa suomalaisten seksuaalisesta suuntautumisesta, Karvinen kertoo.

Esimerkiksi sillä, millaisia kysymyksiä esitetään, kenelle ja missä tilanteessa, on vaikutusta saatuihin tuloksiin.

– Seksuaalivähemmistöön kuulumisen ilmaiseminen on helpompaa esimerkiksi yliopistoissa järjestettyjen kyselyjen kautta kuin vaikkapa ankaran uskonnollisen yhteisön piirissä tehdyssä tutkimuksessa.

Kaksi vaihtoehtoa

Biseksuaalin tykätessä niin naisista kuin miehistä, ei kumppanin etsiminen ja parisuhteen perustaminen ole toisen ihmisen sukupuolesta kiinni. Biseksuaali voi ryhtyä suhteeseen joko samaa tai eri sukupuolta olevan henkilön kanssa, jolloin kyseessä on ulkopuolisen näkökulmasta joko homo- tai heteroliitto.

– Biseksuaali ei välttämättä edes miellä olevansa hetero- tai homoliitossa, jos hänen biseksuaalinen identiteettinsä on tarpeeksi voimakas. Tällöin hän ei tee eroa sukupuolten vaan persoonien välillä.

– Toki heteronormatiivisessa yhteiskunnassa on helpompaa asettua heteroliittoon, mutta rakkaudestahan niitä parisuhteita perustetaan. Jos biseksuaalinen nainen rakastuu toiseen naiseen, on naissuhde luontevampi vaihtoehto.

Bi joutuu kyseenalaistamaan normit

Karvinen kertoo, että heteroiden väliset parisuhteet perustuvat hyvin pitkälti yhteiskunnan asettamille valmiille malleille koskien sitä, miten parisuhteessa tulisi toimia. Pariutuminen, naimisiinmeno ja lasten hankkiminen seuraavat yhteiskunnassa vallitsevia kaavoja, jotka taas noudattavat yleisiä normeja.

– Biseksuaali joutuu kyseenalaistamaan tällaiset mallit ja normit sekä pohtimaan syvemmin, minkälaisen elämän hän haluaa. Siksi biseksuaali voikin onnistua rakentamaan itselleen rikkaamman, omannäköisemmän parisuhteen, Karvinen pohtii.

– Toki tässäkin on huomioitava ihmisten yksilöllisyys sekä heidän erilaiset halunsa ja tarpeensa. Joku biseksuaalinen henkilö voi halutakin noudattaa yhteiskunnassa vallitsevaa parisuhdemallia.

Biseksuaalina heterosuhteessa

Kun kumppanina on biseksuaali, on potentiaalisia uhkia liikkeellä tuplasti enemmän. Biseksuaalinen puoliso voi katsella sekä naisia että miehiä ja tuntea näitä kohtaan emotionaalista tai eroottista halua tai molempia. Siksi parisuhteen pelisäännöt pätevät yhtä lailla myös biseksuaalin ja heteroseksuaalin välisissä suhteissa.

– En näkisi puolison biseksuaalisuutta itsessään rasitteena, vaan kaikenlaisissa parisuhteissa kyse on aina luottamuksesta. Jos biseksuaalinen henkilö haluaa kuitenkin olla suhteessa sekä miehen että naisen kanssa samanaikaisesti, voidaan kaikkien hyväksynnällä olla polyamorisessa suhteessa. Polyamorisilla suhteilla tarkoitetaan sitä, että henkilö on jonkinlaisessa suhteessa monen henkilön kanssa samanaikaisesti, Karvinen selittää.

Jos biseksuaalilla on vahva suuntautumisidentiteetti, haluaa hän mitä todennäköisimmin olla parisuhteessakin täysin oma itsensä.

– Olisi hyvin rasittavaa, jos suhteessa joutuisi salaamaan jotain tai jos tietäisi, ettei kumppani hyväksyisi biseksuaalisuutta.

Karvisen mukaan tilanne, jossa henkilö tajuaa heteroliittonsa aikana olevansakin biseksuaali, on monimutkaisempi. Tällöin kumppanille kertominen voi tuntua haasteelliselta ja eroonkin kannattaa varautua – kaikilla kun ei valitettavasti riitä ymmärrystä muulle kuin heteroseksuaalisuudelle.

Asiantuntijana Seta ry:n koulutussuunnittelija Marita Karvinen.

Lue myös:

Kommentoi »