He vastasivat ravintokyselyyn tutkimuksen alkaessa (vuosina 1990 – 1993) ja vuonna 1997. Keskimääräinen seuranta-aika oli 14,8 vuotta.
Joukossa ilmeni 805 paksu- ja peräsuolen syöpää. Mitä enemmän naiset saivat ravinnostaan B6-vitamiinia, sitä vähemmän heillä ilmeni suolistosyöpää. Eniten B6-vitamiinia saaneiden naisten suolistosyövän riski oli 34 prosenttia pienempi kuin vähiten B6-vitamiinia saaneiden. Riskin pieneneminen oli selvintä niillä naisilla, jotka käyttivät alkoholia kohtalaisesti tai runsaasti. Näyttää siltä, että B-vitamiini voi ehkäistä paksu- ja peräsuolen syöpää, erityisesti niillä naisilla, jotka käyttävät alkoholia. On mahdollista, että B6-vitamiinilla ja alkoholilla on yhteisvaikutuksia, joita ei vielä tunneta. Alkoholinkäytössä on kuitenkin turvallisinta pysyä kohtuudessa, koska jo pari annosta päivässä näyttäisi ehkäisevän suolistosyöpää, mutta suuremmasta alkoholinkulutuksesta seuraa helposti haittavaikutuksia.
B6-vitamiini eli pyridoksiini osallistuu mm. valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja monien hermovälittäjäaineiden tuotantoon. B6-vitamiinin puutoksesta aiheutuu ihotulehduksia, limakalvomuutoksia ja tietyntyyppistä anemiaa.Päivittäinen vähimmäistarve on 1,1 – 1,5 milligrammaa. Tarve saattaa kasvaa sairauksien aikana, toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Yksipuolinen ravinto, alkoholismi sekä laihdutuskuurit aiheuttavat herkästi lievää B6-vitamiinin puutetta. Parhaita B6-vitamiinin lähteitä ovat liha, kala, sisäelimet, munankeltuainen, maito, hiiva ja täysjyvävilja.
Lähde: Gastroenterology 2005
Lue lisää: