Terve.fi

Auringonvalolla saattaa olla hämmästyttävä vaikutus

Auringonvalolla saattaa olla hämmästyttävä vaikutus

Havainnot perustuvat kahteen pitkäaikaiseen tutkimukseen, joissa yhteensä yli 220 000 naista seurattiin 20–30 vuoden ajan. Tutkimusten aikana 1 300 naista sairastui nivelreumaan.

Kun tutkijat selvittivät miten paljon naiset olivat keskimäärin altistuneet auringon UVB-säteilylle lapsuudessaan, nuoruudessaan sekä myöhemmin elämässään, he havaitsivat nivelreuman riskin pienimmäksi naisilla, joiden asuinseuduilla altistus on runsasta. UVB-altistus arvioitiin huomioimalla asuinseudun leveysaste, korkeus merenpinnasta sekä keskimääräinen pilvisyys. Menetelmää on käytetty muun muassa ihosyöpäriskin arvioinnissa.

Yhteyttä ei havaittu nuoremmissa ikäluokissa, ja se rajoittui vain vanhempiin naisiin, jotka olivat 30–55-vuotiaita vuonna 1976 seurannan alkaessa. Mahdollisesti nuoremmat naiset käyttävät enemmän aurinkovoiteita, mikä vähentää ihon UVB-altistusta, tutkijat arvelevat.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat aiempia havaintoja, joiden mukaan nivelreumariski vaihtelee asuinpaikan ja etenkin leveysasteen mukaisesti. Myös monet muut autoimmuunisairaudet, kuten MS-tauti ja nuoruustyypin diabetes, ovat hieman yleisempiä seuduilla, joissa aurinkoaltistus jää vähäiseksi.

Kaiken kaikkiaan auringonvalon vaikutus sairastumisriskeihin on kuitenkin pieni, joten mahdollinen hyöty kannattaa suhteuttaa ihosyöpäriskiin, joka runsaaseen auringonottoon aina liittyy.

Tulokset julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Nivelreuma

Julkaistu: 19.2.2013
1 kommentti