Terve.fi

Nivelreuma lisää veritulppien vaaraa

Nivelreuma lisää veritulppien vaaraa
Julkaistu: 3.10.2012

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella riskit suurenevat jo nivelreumadiagnoosia seuraavan vuoden aikana. Tämän jälkeen veritulppien riski pysyy samalla tasolla ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Vuodet 1997–2010 kattaneen seurannan perusteella nivelreumaa sairastavista keskimäärin kaksi sadasta saa laskimoveritulpan tai keuhkoveritulpan, kun terveistä samanikäisistä sairastuu noin yksi sadasta. Yhteensä tutkimukseen osallistui lähes 40 000 nivelreumaa potevaa, 8 000 nivelreumaan juuri sairastunutta sekä yhtä monta tervettä verrokkia.

Nivelreuman ja veritulppien yhteys on havaittu aiemminkin etenkin sairaalaoloissa, mutta sairaalapotilaat altistuvat muutenkin veritulpille, minkä takia tuloksista on ollut vaikea päätellä kuinka suurelta osin yhteys johtuu juuri nivelreumasta. Ruotsalaisten tutkimuksessa sairaalajaksot huomioitiin, joten näiden tulosten valossa nivelreuma selittää yhteyden.

Nivelreuma on pitkäaikainen nivelten sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Sairaus on naisilla 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Nivelreumaa sairastaa melkein yksi sadasta yli 16-vuotiaasta suomalaisesta.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2012

Copyright Duodecim 2012

Kommentoi »