Kauneus ja Terveys

Ärsyttävätkö vanhukset sinua?

Ärsyttävätkö vanhukset sinua?
Ärsyynnytkö hitaista vanhuksista, heidän mielipiteistään ja jopa ulkonäöstään? Ikärasismi on merkki siitä, ettei hyväksy epätäydellisyyttä.
Julkaistu: 5.8.2016
Jos olet ihan rehellinen, tekeekö sinun joskus mieli ohittaa jonossa mummo, joka kulkee edessäsi hitaasti? Pohditko, miksi hänen pitää tulla kauppaan ruuhkatunteina, vaikka olisi ollut koko päivä aikaa?
Vanhusten hitaus voi ärsyttää siksi, koska länsimaissa arvostetaan aikaansaamista. 
− Monissa muissa kulttuureissa arvostetaan henkisyyttä ja vanhuuteen kuuluvaa vetäytymistä. Meitä pysähtyminen puolestaan tuntuu pelottavan, psykoterapeutti Sami Kivikkokangas sanoo.
Samoin ajattelee sosiaaligerontologi Outi Jolanki. Hänen mielestään Suomi on ikärasistinen yhteiskunta eikä nurjamielinen suhtautuminen koske vain kaikkein vanhimpia ikäluokkia.
− Elämänkokemuksen kautta saatua tietoa ja ymmärrystä ei pidetä yhtä arvokkaana kuin nuoruuden intoa ja viimeisintä kirjaviisautta.

Ulkonäköpaine yksi syy ikärasismiin?

Jos vanhusten ulkonäkö, etenkin rypyt, inhottavat, syy voi olla ulkonäköpaineissa. Monet ihannoivat nuoruutta ja kiinteyttä.
Vaikka harva saavuttaa mainoksissa esitellyn vartalon, siitä paljon poikkeavia voi olla vaikea kohdata. Vanhukset ovat elävä esimerkki siitä, että jokaisen kroppa rapistuu − eikä kehitystä voi täysin pysäyttää liikunnalla, ruoalla tai voiteilla.
− Ajatus vanhenemisesta pelottaa useita. Kauniin ulkonäön haihtumisen lisäksi ahdistaa ajatus siitä, että itsekin voi olla joskus muiden armoilla, Jolanki sanoo.

Tutustu vanhuksiin

Vaikka yksi ihminen ei voi muuttaa kokonaista kulttuuria, ajatteluaan voi muuttaa.
Outi Jolanki kehottaa jokaista miettimään, miten suhtautuu eri-ikäisiin ja kuinka monia vanhuksia oikeasti tuntee.
– Voisitko oppia näkemään eri ikäkausien vahvuudet ja vanhatkin ihmiset ihmisinä iloineen, suruineen ja toiveineen? hän kysyy.

Luo uusi suhde vanhuksiin ja pääse ärsytyksestä

1. Etsi uusi näkemys. Tutustu paremmin lähipiirisi vanhuksiin ja keskustele heidän kanssaan. Opi ymmärtämään heidän tapaansa elää. Jokaisella on erilainen näkökulma maailmaan. Yritä katsoa tuntemattomiakin vanhuksia uusin silmin.
2. Lopeta pelkääminen. Tuntematon ja erilainen voi olla aluksi pelottavaa. Huomaa, ettei vanha ihminen ei ole sinua kummempi. Perustarpeet ja tunteet ovat samat kaikenikäisillä.
3. Huomaa erot. Vanhat ihmiset ovat keskenään hyvin erilaisia. Vaikka heidät kuvataan usein onnettomina huonon hoivan kohteina, suuri osa 80-vuotiaista asuu edelleen kotonaan itsenäisesti. Vasta yli 85-vuotiaat tarvitsevat enemmän apua, ja heistäkin suurin osa asuu edelleen kotonaan pienen tuen turvin.
4. Salli heikkoudet. Luopuminen kuuluu ihmisen elämään. Vanhuus on luonnollinen osa elämää. Hyväksy se, että sinussakin on heikkoutta ja haavoittuvuutta.
5. Opi vanhuksilta. Vanha voi opettaa nuorempia vanhuudesta; kuinka sietää kykyjen vähenemistä, lisääntyvää riippuvuutta toisista ja lähestyvää kuolemaa. Juttele näistä vanhempien ihmisten kanssa.
Katso myös:
Kommentoi »